Iz Srbije u BiH uvezeno hrane za 96 miliona KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, naša zemja je u prva tri mjeseca ove godine uvezla robe u iznosu od milijardu i 936 miliona maraka. Od toga je čak 550 miliona KM utrošeno na uvoz hrane, pića i duhana. Ovo je za 9,7 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Voće i povrće

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je svega 21,3 posto. Podaci pokazuju da je Bosna i Hercegovina najviše novca potrošila na uvoz žitarica i proizvoda od žitarica, i to 90 miliona maraka.

Izgleda da više volimo jesti uvozno voće i povrće pa su potrošena čak 73 miliona KM, dok je zarada od izvoza voća i povrća svega 14 miliona maraka.

Pored toga, u tri mjeseca uvezli smo kafe, čaja, kakaa i začina u vrijednosti od skoro 58 miliona KM, a izvezli za 7,5 miliona KM.

Uvoz mlijeka

Na uvoz pića potrošili smo nevjerovatni 57,1 milion KM, dok je naš izvoz pića iznosio svega 6,6 miliona KM. Kada je u pitanju hrana, najviše smo uvezli iz Srbije, i to u vrijednosti od 96 miliona KM, iz Hrvatske za 81,2 miliona KM te iz Njemačke za 29,2 miliona maraka.

Iako se BiH može pohvaliti dobrom proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda i jaja, opet smo “morali” uvesti sve ovo i platiti 38 miliona maraka. Pored toga, tu je i uvoz šećera i meda za 44 miliona KM, dok je izvoz bio upola manji.

Izvoz u zemlje CEFTA-e i EU

Izvoz u zemlje CEFTA-e iznosio je 546 miliona KM, što je za 8,7 posto više nego u istom periodu 2012. godine. Izvoz u zemlje Evropske unije iznosio je milijardu i 159 miliona KM, što je za 5,7 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio milijardu i 610 miliona KM, što je za 1,5 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 posto.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close