Iz principa za Principa

Dok se u Sarajevu obilježavala stogodišnjica Velikog rata koncertom Bečke filharmonije, u Višegradu, u Andrićgradu, slavilo se ime Gavrila Principa. Upućeni tvrde da nam je istorija dalja nego ikada.

(DW.DE)

Nakon višegodišnje izgradnje, Andrićgrad u Višegradu i zvanično je otvoren. Povod je bio stotinu godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, a glavni protagoista je Gavrio Princip, pripadnik organizacije “Mlada Bosna”, koji je hicima iz pištolja usmrtio austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, na Vidovdan prije stotinu godina. I dok se u jednom krugu obilježava početak Velikog rata kroz prizmu Principa kao teroriste koji je odgovoran za sukobe koji su tada uslijedili, u drugom krugu, onom srpskom, Princip se još vidi kao heroj i veliki protivnik okupacije, kako je vidio tadašnju Austro-ugarsku.

Pucanj za slobodu

Centralna svečanost obilježavanja stogodišnjice početka Velikog rata održana je u sarajevskoj Vijećnici dok je u Andrićgradu, u Višegradu to učinjeno uz Orkestar Garde Vojske Srbije. Zvanice, među kojima su bili predstavnici vlasti Srbije i Repzblike Srpske, posluženi su pogačom i čašicom rakije na ulazu u grad od kamena.

Najviše pažnje izazvali su premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik koji su poručili da ni Srbija ni RS neće zaboraviti svoju istoriju, niti će je prepustiti nekom drugom. Povodom stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, Dodik je rekao da je pucanj Gavrila Principa bio pucanj za slobodu i oslobađanje od okupatora.

Na ceremoniji obilježavanja 100 godišnjice Sarajevskog atentata u Andrićgradu prisustvovao je i premijer Srbije Alekasandar Vučić

“Iako su drugi uništili zajedničku zemlju, te željeli da izgrade nešto što je samo njihovo, uspjeli smo da se izborimo i da danas imamo nešto čije je ime Srbija, a prezime Republika Srpska. Srpski narod je kroz istoriju bio stradalnik koji se borio za sobodu, a drugi su počeli da ga tjeraju kao i njegovu istoriju. Od BiH sada žele da naprave jednu zemlju sa jednim narodom i jednim jezikom. Željeli su to i prije 100 godina i sada to žele, ali na upornosti i volji srpskog naroda nastala je Republika Srpska”, rekao je Dodik.

Predizbori poligon?

Dodik je rekao da BiH i 100 godina o atentata u Sarajevu pokazuje nesposobnost da preživi, zbog čega je kako je rekao ispravno boriti se za autonomiju RS do njene nezavisnosti.

I Princip ali i veliki dio drugih istorijskih činjenica teško nalazi jedinstven put do svih građana, BiH ali i susjednih zemalja. Zbog toga i imamo različito viđenje na događaje iz prošlosti. Istorijske činjenice sve manje služe za detaljnu istorijsku analizu a sve više za politička, pa i nacionalistička razračunavanja. Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Enver Kazaz smatra da je u ovom slučaju riječ o istorijskom sukobu koji ima uzroke u ideologiji.

Andrićgrad u Višegradu

“To je jeftina ideologizacija istoriografije koja bi se ukratko mogla sažeti u činjenici da je zadatak bošnjačkih nacionalističkih istoriografa da preko Sarajevskog atentata demonizuju Srbe, da zamute istorijski kontekst i da unutar takvog zamućivanja izjednače Sarajevski atentat s današnjim pojmom terorizma. Zadatak srpskih i srbijanskih nacionalnih istoriografa je da iščupaju Gavrila Principa i „Mladu Bosnu“ iz konteksta jugoslovenske ideologije i jugoslovenske ideje i da ga učine srpskim herojem, paradigmatičnim Srbinom koji je pucao dakle u simbol Zapada preko Ferdinanda,“rekao je Kazaz nedavno na promociji monografije “Sarajevski atentat, sto godina poslije” pisca i profesora Željka Ivankovića.

Principa stavljali gdje mu nije mjesto

Srbija je takođe bila na obilježavaju u Višegradu, tačije državni vrh, odnosno dio, s obzirom da je predsjednik Tomislav Nikolić bio na Gazimestanu, na obilježavanju 625 godina Kosovske bitke. Premijer Srbije Aleksandar Vučić bio je “počastvovan što je na svečanom otvaranju Andrićgrada”, te naglasio da je Srbija prepoznala Andrićev institut kao stjecište umnih srpskih glava, gdje će naredne generacije mnogo toga naučiti.

Kusturica: “Večeras, cijela planeta može da slavi zaraznu riječ – sloboda”

Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica izjavio je u subotu (28.6.) na svečanoj akademiji povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata da je Gavrilo Princip junak srpskog naroda, jedan od onih koje su u istoriji često pogrešno doživljavali i stavljali tamo gdje mu nije mjesto.

“Ja sam se dugo pitao šta bi bilo da je Štraus vidio da je Gavrilo imao plave oči, da li bi se pjesma ‘Na lijepom plavom Dunavu’ zvala ‘Na lijepim plavim očima’. Večeras, cijela planeta može da slavi zaraznu riječ – sloboda”, naglasio je Kusturica otvarajući program u Andrićgradu.

Otvaranje Andrićgrada, odnosno obilježavanje sto godina o atentata i slavljenje Gavrila Principa, odnosno Vidovdana, bila je prilika i da zvaničnici sa obje strane Drine razmjene poruke ohrabrenja, da jedni druge žele da vide snažnije i moćnije, kako u ekonomskom tako i u političkom smislu.

Podjela ordenja

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, je na ceremoniji otvaranja Andrićgrada dodijelio ordenje Svetog kralja Milutina Miloradu Dodiku i Emiru Kusturici. Patrijarh Irinej rekao je da je orden Dodiku i Kusturici dodijeljen na prijedlog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

Orden predsjedniku Republike Srpske, dodijeljen je za “djelatnu ljubav prema svetoj majci crkvi. Neka mu Gospod daruje svako dobro i blagoslov”, rekao je patrijarh Irinej tom prilikom.

Orden Svetog kralja Milutina dodijeljen je Kusturici za, kako je istaknuto, njegovo istrajno svjedočenje tradicionalnih i zadužbinarskih vrijednosti, naročito pokazanih izgradnjom hramova na Mokroj Gori i u Andrićgradu.

  • Datum 29.06.2014
  • Autor Dragan Maksimović
  • Urednik Belma Šestić
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close