-TopSLIDEBiHPolitika

Iz Bosne i Hercegovine za pet godina u zemlje EU otišlo 432.000 ljudi

Iz Bosne i Hercegovine je u zemlje Europske unije otišlo 432.000 ljudi, kazao je prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu gostujući u okviru podcasta Imam ideju portala Bljesak.info

Domljan je početkom maja boravio u Beču na zanimljivoj međunarodnoj konferenciji u okviru Partnerstva za mir, a moderirao je panel “Položaj mladih na Balkanu”.

– Položaj mladih je vrlo težak, a kao što su demografi predočili, od 2005. godine je broj umrlih veći od broja rođenih, dakle u pitanju je negativan prirodni priraštaj. Čak možemo reći da ti problemi nisu od 2005. nego još od 1984., bez obzira na režim koji vladao. Stvari se pogoršavaju iz godine u godinu tako da je stanje alarmantno, a dodatno se pogoršava odlaskom ljudi. Samo za pet godina, od 2015. do 2020., iz BiH je u zemlje EU otišlo 432.000 ljudi. Da nije bilo pandemije, val iseljavanja bi bio veći nego u periodu 1992. – 1995. Političari bi trebali shvatiti da su stvari otišle izvan kontrole, kaže Domljan.

Napominje da dobre zemlje privlače talente, a loše ih rastjeruju.

S obzirom na dugogodišnje iskustvo sveučilišnog profesora osvrnuo se i na sustav obrazovanja kod nas.

– Potrebna je temeljita reforma obrazovanja. Čitav naš obrazovni sistem je utemeljen na fact lerning metodi (bubanju), umjesto problem solving, kao što je to u naprednim zemljama. Obrazovanje mora biti postavljeno da poboljšava ljudski kapital, kazao je, između sotalog, Domljan.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close