logo
bios

Iz aluminijske folije, pomalo curi istina ?

Objavljeno prije 8 mjeseci . u čet, sep 19th, 2019

Piše; Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija !

Uvaženi profesor i izuzetni dokazani stručnjak ekonomskih kretanja u svijetu i državi Bosni i Hercegovini, Vjekoslav Domljan normalno je iskazao i uputio lični demanti, na grubo,  lažno i pamfletsko pisanje sa portala „ Dnevnik.ba „ o trojcu;“Domljan- Brajković- Jovičić „?

Njegovo razmišljanje i opravdana tvrdnja, kada je riječ o mojoj ličnosti, magistra Milana Jovičića, apsolutno i meritorno zaslužuje pažnje za jednu detaljniju i istinitu analizu sveukupne spoznaje, kada se govori i piše o firmi Aluminij ili ALMO, kako to i autor demantija navodi.

Tako profesor Vjekoslav Domljan, pod naslovom demantija  „ Aluminijski put dvojca Slovalco i Aluminij „navodi;

 „ Šta god mislili o gosp. Jovičiću, na jednom mu morate odati priznanje: na insistiranju da s objelodane kriteriji po kojima je neko postao dioničar ALMO (je li iko ikada vidio te kriterije? O ovome bi se moglo puno toga kazati).“ / završen citat / ?

Inače, poštovani profesor, bivši v.d. generalni direktor Aluminija d.d. Mostar Vjekoslav Domljan poslao je demanti redakciji portala Dnevnik.ba na tekst “Aluminijski put trojca Domljan-Jovičić-Brajković”. Reagiranje profesora Domljana u cjelosti je objavljeno na portalu Dnevnik.ba ?.

Prof. Vjekoslav Domjan bio je postavljen od Vlade Federacije za v.d. direktora ALMO, u periodu od 18.11.2013 do 20.01. 2014 godine.

Važno je odmah napomenuti, da je uizvještaju Nadzornog odbora Vladi FBiH od 17. 3. 2014. da „…gosp. Domljan zaslužuje posebno  priznanje zbog izuzetno uspješnog rada u prelaznom periodu od 18.11. 2013. do 20. 1. 2014.“?

Međutim, ne ulazeći u detalje i komentarisanje njegovog stručnog angažovanja i doprinosa u firmi ALMO, za relativno kratko vrijeme obavljanja privremene funkcije direktora, kao dobar i meritoran poznavalac prilika u i oko firme ALMO , želim istaći, da je došao u nezgodno vrijeme i prvi puta, kao predstavnik državne institucije, poslije dugogodišnje zabrane ulaska u firmu.

Prvi imenovani predsjednik NO, bio je isto tako uvaženi profesor ekonomskih nauka sa Univerziteta u Sarajevu, profesor Mirko Puljić ?

Govoriti ili pisati o doprinosima i dobrom poznavanju cjelovite problematike firme ALMO, od strane stručnjaka nivoa i kvaliteta profesora i Vjekoslava Domljana i magistra Milana Jovičića, od mnogih koji su to radili, isticali i pisali na određeni huškaški i neprimjereni način i sadržaj, iluzorno je i besmisleno. Jednostavno, svi ti, nisu dorasli sa nivoom obrazovanja i još manje spoznajama ove problematike u stručnom pogledu.

Blago rečeno, nisu dorasli obojici stručnjaka pristupiti u svojim kritikama ili komunikaciji u stručnom pogledu, a kamo li da razumiju i bilo kakav demanti koji su im uputili ovi stručnjaci ?

Lično mi je dovoljna satisfakcija i konstatacija profesora Domljana, o stavu i poštovanju moje borbe i razmišljanja, koje je i naveo u demantiju.

Pune 23 godine, isključivo iznosim dva goreća pitanja ili problema, od kojih je prvi o kriminalu i lopovlucima u firmi ALMO, od strane konkretnih osoba, pod plaštom HDZ-a, kada je u pitanju državnja imovina i to je problem države i njenih institucija, šta je trebala a nije činila ?

Drugo pitanje i problemi su u duskriminaciji na nacionalnoj osnovi, svih nas, obespravljenih radnika nehrvata, posebno Srba i Bošnjaka i naše obeštećenje, od strane neposrednog menadžmenta firme i njihovih saradnika?

Kada je u pitanju državna imovina u 100% iznosu, važno je napomenuti da se nikada i zvanično od tih istih državnih organa i njihovih institucija, nije izvršila zvanična anliza bilansa stanja, materijalna vrijednost imovine, uticaj  agresorskih razaranja i pitanje ocjene i realne procjene vrijednosti u periodu ponovne proizvodnje. Fiktivna je i maglovita podjela kapitala po omjeru 44%; 44% i 12 %, po sistemu dogovora Brajkovića i premijera Hadžipašića, sa svim nedoumicama i nepoznatim iznosima ?

Kada je u pitanju status obespravljenih radnika i njihova diskriminacija, ključni je problem i neriješena dilema, upravo je to i profesor Domljan iznio, koji su to kriteriji, po kojima su se podijelile dionice radnicima, bez ovih obespravljenih radnika i isključivo Srba ?

Na žalost i sramotu prestavnika vlasti u Bošnjaka, od svih premijera Vlada Federacije i njihovih ministara, da su bili pouzdani udruženi zločinački privredni partner čimbenicima iz HDZ-a, te se nikada nisu pozabavili i ovim pitanjima, po narodnoj ; „ Ko je šta jamio, jamio je „ i bez međusobnog miješanja u stanje i odnose ?

Sasvim je normalno bilo, da nisam bio nijem i nezainteresovan govoriti i pisati o cjelovitim problemima firme ALMO, kao meritorna stručna osoba i jedan od rijetkih inžinjera od kamena temeljca u firmi, svih agresorskih  dana i događanja, u svakome pogledu, stručnom, društvenom, ekonomskom, po pitanjima kriminala i nedozvoljenih radnji menadžmenta firme i saradnika, kao i uticajne i  nacionalističke uzurpatorske politike HDZ-a i njenoga rukovodstva , što je sve rezultiralo i dovelo do stanja firme, da od giganta i lažnoga „ hercegovačkog diva „ istinski postane u našem igrokazu „ hercegovački patuljak „ ?

Na kraju još jedna iskrena zahvalnost profesoru Vjekoslavu Domljanu, što je po prvi puta i zavnično iznio ličnu tvrdnju i konstataciju, opravdanosti reagovanja magistra Milana Jovičića, bivšeg stručnjaka i zaposlenika firme ALMO, iz koje je udaljen, jer ga je rodila majka srpske nacionalnosti ?

Piše; Mr Milan Jovičić

magazinplus.eu

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh