BiHPolitika

Ivo Komšić: Onaj tko danas obnavlja “Herceg-Bosnu” ruši mir u BiH

Prof. dr. Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i bivši gradonačelnik Sarajeva upozorio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da obnova tzv. “Herceg-Bosne” u bilo kom obliku predstavlja “oživljavanje mrtvaca ali istovremeno i daljnja destabilizacija države”.

Piše: Faruk Vele

Profesor Komšić tako je reagirao na osnivanja novih tijela tzv. Herceg-Bosne u Mostaru i jučerašnje na najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da “moramo do kraja organizirati HZ HB”. Čović je, također, poručio je tom prilikom da “trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

“To je znak nepriznavanja odluka i presuda Međunarodnog suda za ratne zločine iz Haga koji je “H-B” osudio kao udruženi zločinački poduhvat, na čijem čelu je bio predsjednik Hrvatske dr. Franjo TuđmanTo je dakle bila zločinačka tvorevina, kao i Karadžićeva RS. Onaj tko danas oživljava tu tvorevinu, ustrajava na zločinu, podržava osuđene ratne zločince kojima je presuđeno upravo za formiranje “H-B”, njeno održavanje i ustrajavanje na njenim ciljevima. A ciljevi su bili jasni: formirati hrvatsku etničku državu u BiH, međunarodno priznatoj i suverenoj državi, i izvršiti etničku podjelu države”, istakao je Komšić.

Podsjeća da se ono što Čović i HDZ BiH i danas žele se nije moglo ostvariti bez zločina, koncentracionih logora, progona i etničkog čišćenja stanovništva i uništavanja drugih naroda.

Sve dok se ta zločinačka tvorevina nije ugasila, nije se mogao uspostaviti mir u BiH. Ona je ugašena na zahtjev Hrvata izvan tadašnjih granica “H-B” i čak dijela Hrvata Hercegovine, koji su bili protiv etničke podjele države i koji su izradili projekt za Washingtonski sporazum. Dakle, “H-B” je ugašena velikim naporima većine Hrvata iz BiH i dijaspore, te američke administracije. Formiranjem Federacije BiH prestala je funkcionirati “H-B”, i to je bio strateški projekt američke administracije za uspostavu konačnog mira u BiH.
Bez gašenja “H-B” ne bi bilo ni Daytonskog sporazuma. Onaj tko danas obnavlja “H-B” ruši mir u BiH, ruši uostalom američke mirovne projekte za BiH. Čović narušava mir u BiH s obnovom “H-B” i ruši američke projekte za BiH”, zaključio je Ivo Komšić.

Podsjetimo, dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru jučer u Mostaru.

Saboru je prisustvovalo oko 90 izaslanika, zvaničnika hrvatskog naroda sa svih razina vlasti, predsjednici stranaka, predstavnici crkve, kulturnih i obrazovnih institucija, braniteljskih udruga, privrednici te gosti.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je tom prilikom da “trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

Podsjetio je na osnivanje tzv. HNS-a u kojem smo “okupili smo sve političke subjekte u BiH koji imaju bilo kakav legitimitet od općinske, županijske, entitetske razine i danas činimo jednu veliku obitelj u zajedništvu HNS-a”.

“Želim da na ovom saboru izaberemo adekvatno vodstvo prije svega predsjednika sabora koji može predvoditi kako bi sve dok se ne izborimo za svoju potpunu jednakopravnost na cijelom prostoru BiH predstavljene kroz legitimne predstavnike Hrvata u svakoj razini. Do tog vremena moramo do kraja organizirati HZ HB i sve druge institucije Hrvatskog naroda i tražiti zajedništvo“, otvoreno je kazao Čović u Mostaru.

Državna Hrvatska novinska agencija (HINA), znakovito, u vijesti emitiranoj sa skupa u Mostaru podsjeća da su hrvatski zvaničnici utemeljili su Hrvatsku zajednicuHerceg-Bosnu (HZHB) 18. studenog 1991. u Grudama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close