PolitikaRegion

Ivica Dačić priznao agresiju na BiH i negirao Dejtonski sporazum

Ivica Dačić, predsjednik Socijalističke partije Srbije, posjetio je jučer Banju Luku i Petru Đokiću, predsjedniku Socijalistička partije RS čestitao 23. godišnjicu.

– Formalno nismo jedna ista partija, ali naše veze i saradnja su velike. O Slobodanu Miloševiću će svakako biti različitih mišljenja kao i o svim ljudima na funkciji u to vrijeme ali njegova najveća zaostavština je učešće u stvaranju Republike Srpske. Upravo zbog toga imamo obavezu da čuvamo Srpsku, a Srbija će uvijek stati iza srpskog naroda – istakao je Dačić, prenosi Patria.

Na ovu izjavu Dačića očekivale su se hitne reakcije zvaničnog Sarajeva, ali su one zbog nekih razloga izostale. Zvaničnici Srbije iznova potvrđuju da je Republika Srpska stvorena direktnim učešćem Slobodana Miloševića u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Milošević je bio vrhovni komandant Vojske Jugoslavije. Za to je bio optužen, pa osuđen za genocide i teške zločine protiv čovječnosti u međupresudi Tribunala, a onda i umro u ćeliji Ševeningena.

Jedina obaveza Srbije je Dejtonski sporazum, kojim je priznala Bosnu i Hercegovinu, te je time dužna poštovati njenu suverenost. Još uvijek se nisu oglasili ambasadori zemalja supotpisnica i pokrovitelja Dejtonskog sporazuma na ovo očito kršenje diplomatskih normi i međunarodnog pravnog poretka.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close