Ivanić: U Siriji sa islamistima ratuje 150 građana Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva na Beogradskom bezbjednosnom forumu

U redovima vojske Islamske države u Siriji bori se još oko 150 građana BiH i između 50 i 100 građana Kosova, rekli su sinoć zvaničnici BiH i Kosova na petom Beogradskom bezbjednosnom forumu.

“Od oko 300 građana BiH koji su se borili u Siriji u redovima Islamske države, kada smo uveli kazne, vratilo se oko 100 građana, oko 50 je poginulo i oko 150 još tamo ratuje. Za nas je to ogroman broj”, rekao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na panelu o Berlinskom procesu saradnje u regionu.

Zamjenik ministra za evropske integracije Kosova Ramadan Iljazi rekao je da je u Siriji aktivno oko 50 do 100 boraca s Kosova, i ocjenio da je regrutovanje boraca posljedica “prenosa lojalnosti sa zemlje i nacije na vjeru”.

Iljazi je ukazao da je to izraženo na Kosovu i u BiH, s obzirom da građani nemaju jasnu sliku o budućnosti, i zbog izostanka konkretnog napretka u evropskim interacijama i jasne evropske perspektive.

Generalni direktor Direktorata za susjedsku politiku i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson rekao je da se borci za Islamsku državu regrutuju na Balkanu, ali i u Švedskoj odakle je on, ocjenivši da je to u Švedskoj to pitanje integracije, a na Balkanu više rezultat ekonomskih problema i radikalizacije.

Autor: Agencije

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close