BiHPolitika

Ivanić je procijenio da mu se isplati prihvatiti Dodikovu ruku

Tvrtko Milović za Vijesti.ba

Činjenica da je RS protiv sporazuma u ovom sadržaju, poklopila se i sa značajno oslabljenom političkom pozicijom Saveza za promjene. Kao što je jasno, prosvjedi SZP u Banja Luci nisu imali nikakav efekt, a politički pritisak na njih iz SNSD-a se dodatno pojačao. Rejting SZP je pao, i više nitko, a ponajmanje Mladen Ivanić, više nema snage „rušiti“ SNSD. Jedina opcija, koju je Milorad Dodik jako dobro osjetio, jeste da prisili SZP da igraju po njegovom. Sama činjenica da su iz SZP unaprijed podržali „svaku odluku Vlade RS“ vam dovoljno govori o odnosima ova dva bloka, istaknuo je u razgovoru za Vijesti.ba, politolog i novinar Tvrtko Milović.

VIJESTI.BA: Republika Srpska i defitnivno je odbila adaptaciju SSP-a. To odbijanje vlasti RS-a obrazlažu mišljenjem da bi adaptacija u ovom trenutku proizvela štetu poljoprivredi i industriji u RS-u. Nije li ovakav stav Vlade RS-a više politički, i posljedica nastale političke krize negoli što zaista iz RS-a pokušavaju izborit bolju poziciju u pregovorima sa EU.

MILOVIĆ: Definitivno se radi o političkom stavu. Prije svega, vlada Republike Srpske, odnosno njeni lideri iz SNSD-a, na ovaj način demonstriraju realnu političku moć koju imaju. Formalni razlozi koje su naveli djelomično stoje, ali brojka od 200 milijuna izgubljenih KM mi se čini neutemeljena.
Činjenica da je RS protiv sporazuma u ovom sadržaju, poklopila se i sa značajno oslabljenom političkom pozicijom Saveza za promjene. Kao što je jasno, prosvjedi SZP u Banja Luci nisu imali nikakav efekt, a politički pritisak na njih iz SNSD-a se dodatno pojačao. Rejting SZP je pao, i više nitko, a ponajmanje Mladen Ivanić, više nema snage „rušiti“ SNSD. Jedina opcija, koju je Milorad Dodik jako dobro osjetio, jeste da prisili SZP da igraju po njegovom. Sama činjenica da su iz SZP unaprijed podržali „svaku odluku Vlade RS“ vam dovoljno govori o odnosima ova dva bloka.

Kakve će biti posljedice neusvajanja SSP-a, očito su manje bitne od političkih posljedica, u kojima je RS još jednom demonstrirala političku snagu.

VIJESTI.BA: Kako bi prokomentarisali približavanje Mladena Ivanića i Milorada Dodika. O čemu se tu radi, o nekom dugoročnijem savezu ili o političkom nadmudrivaju u smislu podjele odgovornosti?

MILOVIĆ: Mladen Ivanić se više ne nalazi na čelu PDP-a tako da on danas predstavlja sebe i, kako on kaže, srpski narod u BiH. Ovo ga donekle lišava stranačkih (i koalicijskih) odgovornosti i otvara vrata za suradnju sa Miloradom Dodikom. S druge strane, Dodik je nakon demonstracija u Banja Luci dodatno politički ojačao a Ivanić je preiskusan političar da bi se u ovom trenutku suprotstavljao Dodiku samo zato „jer tako želi SDS“.
Dakle, Ivanić je mudro procijenio da mu se isplati prihvatiti Dodikovu ispruženu ruku, radi vlastitog rejtinga, ali i poboljšanja političkog položaja srpskog naroda.

VIJESTI.BA: Ne nazire se kraj farsi oko popisa stanovništva. Dragan Čović koji je prvobitno rekao da podržava odluku Agencije za statistiku, nakon sastanka u Banjaluci odjednom je okrenuo ploču i uvidio greške kod Jukića. Sada imamo situaciju u kojoj će po svemu sudeći, svako objaviti svoje rezultate, a pitanje je hoće li ijedni biti validni. S druge strane Dodik je rekao da je RS uraditi novi popis. Malo ko se uopće zapitao sa kojim sredstvima bi to Dodik uopće uspio?

MILOVIĆ: Farsa oko popisa stanovništva traje još od 1991. Naime, ni taj popis nikad nije usvojen u Parlamentu, a njegovi neslužbeni rezultati su korišteni za iscrtavanje karti po Bosni. Kao što znate, popis nije održan sve do 2013. kako bi se „onemogućila verifikacija etničkog čišćenja“. Pa, iako se povratak nije završio ni do 2013. krenulo se u popis s jasnom željom nekih nacionalnih ideologa da se njegovi rezultati lažiraju. Pokušaj popisivanja ljudi koji ne žive u BiH, kao da žive u BiH, za mene je lažiranje rezultata. Tako smo došli u bizarnu situaciju da predstavnici Republike Srpske žele verificirati rezultate etničkog čišćenja, a predstavnici FBiH žele umanjiti, pa čak i poništiti rezultate tog etničkog čišćenja.
Dragan Čović se nalazi u situaciji medijatora koji želi da popis uspije, ali u isto vrijeme pokušava očuvati koaliciju na okupu. Odatle i donekle proturječne izjave oko uloge Jukića, koji se očito prepao pritiska političkog Sarajeva.

E sad, može li RS samostalno provesti popis… može. Nije to tako skupo. Hoće li biti validan? Kao da je važno. Ono što je važno jeste da imamo još jedno pitanje oko kojeg se ne možemo dogovoriti. Na kraju, možda je i dobro da imamo dva popisa: jedan kako bismo željeli da bude, i drugi kako stvarno jeste.

VIJESTI.BA: Može li se povući paralela između trenutne političke i krize i one pred sami početak rata. Pozicije su izgleda dijametralno suprostavljene, niko ne odstupa za ni za milimetar. Jesmo li i sada tamo odakle smo i pošli?

MILOVIĆ: Apsolutno. Ni tada, kao ni sada, nije postojao kapacitet kompromisa među elitama. Problem je u neravnoteži snaga. Ponovo se vraćamo na odnos iluzije moći i realne moći. Prije rata je srpska elita imala iluziju da je strašno moćna (imali su JNA; policiju, državu…) zbog čega je bila nespremna na kompromis. Realnost je bila drugačija.
Danas, bošnjačka elita sebe vidi kao jedinu brana raspadu zemlje, držeći druge dvije elite kao apriori suprotstavljene državi BiH. Također, ima iluziju da je dovoljno jaka da ne uzmakne ni milimetar, koliko god da nije u pravu. A realnost nam govori da su uzmaci nužni. Zbog toga imamo pat poziciju.
Ovaj put do rata neće doći, ali državi to nije od velike pomoći, jer ni tada kao ni sada nismo u stanju učiniti državu funkcionalnom.

Ono što je neophodno, tada kao i sada, jeste postizanje određene vrste državnog ugovora između tri elite, u kojem će se definirati kakva država jeste, kakva treba biti i što treba učiniti da ona takva bude.
U protivnom, slijedi nam agonija propale države koja na ovaj način može trajati zaista dugo, na svačiju štetu.

VIJESTI.BA: Može li izlazak Velike Britanije iz EU dodatno zakomplicirati političke odnose u BiH?

MILOVIĆ: Naravno da će ovaj referendum oslabiti proeuropske snage. Sad kad je odbijen SSP, javnost će opravdano reći: „Šta ima veze što ne idemo ka EU kada se svakako raspada“. Dakle, prva posljedica je odsustvo javne osude političkim akterima koji su nas doveli u ovo stanje.

Druga posljedica je slabljenje ionako slabe EU politike u BiH, i jačanje samostalne britanske politike. Jednostavnije rečeno, povećao se broj aktera međunarodne zajednice. To je definitivno kompliciranje situacije.

Dobra strana toga jeste pružanje mogućnosti našim političkim elitama da zaista uzmu državne uzde u svoje ruke, zahvale međunarodnoj zajednici na svemu učinjenom, objasne im da su oni ovdje samo gosti, i onda samostalno postignu državni ugovor o karakteru države BiH. To je jedini put u državu blagostanja kakva BiH može biti.

Razgovarao : Nihad Hebibović

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close