Isus je pokopan sa ženom i djetetom i nije uskrsnuo

GEOLOG TVRDI DA JE NAŠAO NEPOBITNE DOKAZE

Geolog u Jeruzalemu tvrdi da je pronašao “jasan, nedvosmislen dokaz” koji bi mogao ponovo pokrenuti rasprave o posljednjem počivalištu Isusa Krista, piše Independent

Dr. Aryeh Shimron kazao je da je proveo nekoliko testova koji ukazuju na to da je Talpiot, pogrebno mjesto pronađeno na istoku Jeruzalema 1980., obiteljska grobnica Isusa iz Nazareta, njegove supruge Marije Magdalene i sina Jude.

 

Prozvana “Izgubljenom Isusovom grobnicom” u dokumentarcu koji je 2007. godine producirao James Cameron, grobnica je sadržavala devet (ili deset) lijesova ili “osuarija” na kojima su bila upisana imena Isusa, sina Josipovog, Marije i druga povezana s Novim zavjetom. Ti upisi i datumi pokopa naveli su neke da zaključke da je grobnica Talpiot dokaz da se Isus ženio, imao dijete, ali i da ostaci tamo pronađeni znače da do uskrsnuća nikad nije došlo.

 

Te su tvrdnje opovrgnute u nekoliko navrata u vrijeme objave dokumentarca, između ostalog i zbog toga što su navedena imena bila česta u to vrijeme.

 

Ali, u razgovoru za New York Times, dr. Shirmon je kazao da su geokemijska testiranja na 10. osuariju (čije je podrijetlo bilo osporavano) pokazala da je vrlo vjerojatno on tek nedavno odvojen od ostalih u Talpiotu. To je važno zato što na zapisu na njemu na aramejskom piše “Jakov, sin Josipov, brat Isusov”, što “ide u prilog teoriji da je u pitanju grobnica Isusove obitelji”.

 

“Dokaz je puno veći od mojih očekivanja. Mislim da imam stvarno snažan, jasan i nedvosmislen dokaz da je ovaj osuarij većinu vremena proveo u grobnici Talpiot”, kazao je.

 

I iako će rezultati možda ponovo pokrenuti rasprave o mogućim Isusovim ostacima, još uvijek su daleko od toga da budu prihvaćeni u znanstvenim krugovima. Kolekcionar koji posjeduje 10. osuarij kazao je za Times da rad dr. Shimrona ništa ne “zaključuje” dok su njegovi kolege arheolozi poručili da će pričekati službenu objavu rezultata testiranja.

 

(index.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close