Istražitelji imaju dokaze: Lijanovići državu oštetili za 72,9 miliona KM

Organizirani kriminal koji je dokumentiran u izvještajima o počinjenim krivičnim djelima u predmetu “Lijanovići i ostali”, podnesenim Tužilaštvu BiH od 2004. do 2013. godine, državu je oštetio za tačan iznos od 72.928.550 maraka!

Otkriva to dokumentacija, koja je u posjedu “Avaza”, a na osnovu koje su Sud i Tužilaštvo BiH izdali naloge za pretrese i izuzimanje dodatne dokumentacije iz kompanija povezanih sa širokobriješkom porodicom Lijanović.

Devet akcija

Našem listu potvrđeno je iz izvora bliskih istrazi da će u narednom periodu uslijediti čak devet udruženih akcija pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u saradnji s drugim policijskim agencijama.

Odgovorne osobe firmi povezanih s Lijanovićima terete se za utaje poreza, prevare kod povrata PDV-a, carinske prevare i niz drugih krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala. Prema shemi istražitelja, do koje je došao naš list, glavni osumnjičeni jesu braća Slavo i Jerko Ivanković Lijanović, vlasnici firme “Lijanovići“ koja je, prema ovom dokumentu, središte organizirane mreže utajivača. Jerko Ivanković Lijanović je aktuelni dopremijer FBiH i potpredsjednik NSRzB-a.

Tužilaštvu BiH, kako se navodi, još 2004. godine podnesen je izvještaj prema kojem se ova firmi tereti za kriminal težak 36.853.398 KM! Firma “Lijanovići”, kako se navodi u dokumentu, vremenom je osnivala druge pravne osobe, koje su se formalno vodile kao vlasnici pokretne i nepokretne imovine. U najkraćem, oni su osnivali firme, stvarali dugove državi, a potom ih gasili.

Prema uhodanom sistemu, novoosnovane firme stvarale su enormne dugove za porez. Njihovi nasljednici, firme, također, povezane s Lijanovićima, tražile su povrat PDV-a, što je predstavljalo klasičnu prevaru. S obzirom na to da nisu raspolagale pokretnom i nepokretnom imovinom, UIO nije bio u mogućnost da izvrši prinudnu naplatu duga.

Niz firmi

Tako je firma “Megacomm” Mostar, koja je 1999. godine sklopila ugovor o saradnji s Lijanovićima, do 2002. oštetila državu za čak 32.499.888 KM, što je dokumentirano u krivičnoj prijavi podnesenoj 2002. godine. Odgovorne osobe u ovoj firmi tada su bile Gojko Mandić, Jakov Alpeza i Franko Matić. Lijanovići su s firmom MI-MO Mostar, koju su osnovali, na čelu s Alijom Ćurićem i Miloradom Bahiljem (NSRzB), aktuelnim ministrom trgovine FBiH, sklopili ugovor o saradnji između 2003. i 2006. godine.

Ova firma utajom poreza oštetila je državu za 845.184 KM, o čemu govori izvještaj o krivičnom djelu koji je podnesen 2011. godine. Širokobriješka firma “Farmko”, koju su, također, osnovali Lijanovići, prouzrokovala je štetu državi u iznosu od 1.067.491 KM. Odgovorne osobe, prema krivičnoj prijavi, jesu Jozo Slišković i Željko Mikulić.

Iste godine Državnom tužilaštvu je za kriminal težak 834.158 KM prijavljena Venka Ivanković, direktorica “Farmer mesne industrije“, koja je, prema dokumentu, s Lijanovićima sarađivala od 2009. do 2011. godine.

Ugovor o saradnji

Izvještaj o počinjenom kriminalu protiv odgovorne osobe u firmi “ZD.I. Produkt” Široki Brijeg Zdravka Ivankovića podnesen je Tužilaštvu BiH za prevaru tešku 828.431 KM. I ova firma imala je ugovor o saradnji s Lijanovićima, jednako kao i „Laktat” Posušje. Posljednja krivična prijava podnesena je protiv direktora ove firme Drage Ivankovića zbog utaje poreza u iznosu od 133.703 KM.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close