Istraga SIPA-e rezultirala potvrđivanjem najveće optužnice za trgovinu ljudima u BiH

Istraga policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u predmetu kodnog naziva „Serbaz“ rezultirala je podnošenjem optužnice Tužiteljstvu BiH protiv 13 osoba. Optužnicu je jučer (8.7.2014. godine) potvrdio Sud BiH, zbog postojanja osnovane sumnje da su navedene osobe počinile kazneno djelo organizirani kriminal u svezi sa kaznenim djelom trgovina ljudima putem radne eksploatacije više stotina osoba u Azerbejdžanu i kaznenim djelom pranje novca.

Optuženi se sumnjiče da su, iskoristivši težak financijski položaj i ugroženu egzistenciju vrbovanih osoba, u periodu od 2007. do 2009. godine, organizirali odlaske više stotina radnika, uglavnom iz BiH, najvećim brojem iz Gradiške, u Azerbejdžan radi uposlenja, odnosno rada u ovoj državi.

Nakon vrbovanja u BiH, radnici su odlazili u Azerbejdžan gdje su boravili u nehumanim i neadekvatnim smještajnim prostorima, uskraćivano im je plaćanje dogovorenih naknada za rad i novčano su kažnjavani, a po dolasku oduzimane su im putne isprave. Oni su držani u ropskom odnosu u potpunoj ovisnosti od optuženih jer nisu imali sredstava za život, a bila im je ograničena sloboda kretanja.

Državna agencija za istrage i zaštitu došla je do prvih saznanja o radnoj eksploataciji državljana BiH u Azerbejdžanu od strane organizirane kriminalne grupe u srpnju 2009. godine, nakon čega je poduzela niz mjera i radnji iz svoje nadležnosti s ciljem potvrđivanja i produbljivanja saznanja, te utvrđivanja cjelokupnog “modusa operandi” organizirane kriminalne grupe. Aktivnosti koje je sprovela SIPA na ovom predmetu rezultirale su podnošenjem Tužiteljstvu BiH izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima protiv 12 osoba i više dopuna izvješća.

Pod nadzorom Tužiteljstva BiH, SIPA je zatim poduzela niz mjera i radnji s ciljem pronalaženja velikog broja žrtava u ovom predmetu, prikupljanja potrebne dokumentacije i drugog dokaznog materijala.

Pripadnici SIPA-e pronašli su žrtve trgovine ljudima u ovom predmetu i uzeli izjave od preko 60 žrtava, te prikupili potrebna saznanja od preko 100 osoba, privremeno izuzeli dokumentaciju u 20 slučajeva, analizirali dokaze, kontinuirano vršili operativne provjere na terenu i sproveli niz drugih mjera i radnji iz svoje nadležnosti, s ciljem dokazivanjem radne eksploatacije državljana BiH.

Prilikom rada na ovom predmetu, pripadnici SIPA-e došli su do saznanja da osumnjičene osobe posjeduju nepokretnu imovinu u Republici Srbiji i Crnoj Gori, kao i da su nelegalno stečenim novcem kupili više objekata na području BiH. Na temelju ovih informacija pokrenuta je financijska istraga u ovom predmetu.

Pripadnici SIPA-e su, tijekom rada na predmetu, ostvarili suradnju sa predstavnicima međunarodnih organizacija, i to sa Uredom OSCE-a u Banjoj Luci, EUPM-a, nevladinim organizacijama, Veleposlanstvom SAD u BiH i dr. Značajna suradnja ostvarena je i sa policijskim agencijama država u regionu i Azerbejdžanu posredstvom Interpola.

Tužiteljstvo BiH okvalificiralo je ovu optužnicu kao najveću u historiji pravosuđa BiH za trgovinu ljudima i organizirani kriminal.

Imajući u vidu činjenicu da se radi o novom pojavnom obliku trgovine ljudima i veoma specifičnom i kompleksnom slučaju, ovaj predmet zahtijevao je posebno zalaganje i dodatne napore pripadnika SIPA-e za dokazivanje radne eksploatacije kao novog vida trgovine ljudima sa kojim se susreće BiH i zemlje u regionu. Zbog toga je SIPA posebno zadovoljna postignutim rezultatima i dosadašnjim ishodom predmeta.

Državna agencija za istrage i zaštitu nastavlja beskompromisnu borbu protiv organiziranog kriminala u BiH.

www.magazinplus.eu – SIPA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close