PolitikaSvijet

Istorijski susret lidera Sjeverne i Južne Koreje

Lideri Sjeverne i Južne Koreje sastali su se u pograničnom Panmundžonu i zajedno kročili na obje strane granice. „Sada počinje nova era, era mira“, rekao je Kim Džong Un. Sastanak je istorijski, a očekivanja su velika.

Kim Džong Un je učinio nešto što njegovom ocu ili djedu nije padalo na pamet – kročio je na teritoriju Južne Koreje. To je prvi sjevernokorejski lider koji je to učinio nakon kraja rata prije 65 godina. Kim i južnokorejski predsjednik Mun Jae In su, držeći se za ruke, kročili sa obje strane granice u čuvenom Panmundžomu gdje se obično odvijaju kontakti zvaničnika dvije Koreje.

Innerkoreanischer Gipfel

Kim je rekao da je „ispunjen emocijama“: „Sada počinje nova era, era mira.“ Predsjednik Mun je rekao da je Panmundžon sada postao „simbol mira, a ne podjela“. Svjetske agencije javile su o posebno srdačnom ophođenju, držanju za ruke i širokim osmjesima.

Innerkoreanischer Gipfel

Na pregovorima u Kući mira, sa južne strane granice, razgovara se o dugoročnom mirovnom rješenju za poluostrvo. Očekuje se da bude riječi i o atomskom programu Sjeverne Koreje. Na kraju samita trebalo bi da bude potpisan zajednički komunike.

Početkom juna je planiran sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i Kima.

nr(dpa,rtr)

 

DW.DE

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close