Istina ili mit: Tajna bosanskih piramida (FOTO+VIDEO)

Kada je 2005. godine prvi put objavljena vijest da Bosna i Hercegovina ima vlastite piramide, zavladao je veliki skepticizam. Uz poneki vic o Ramizu i Ramzesu, Bosanci i Hercegovci su se s ovom informacijom izborili na najbolji način koji znaju.

No to ne umanjuje činjenicu da su o piramidama u Visokom pisali brojni svjetski mediji i istraživači, i to vrlo značajni: CNN, BBC, ABC, Nacional Geographic dva puta, History Channel, Discovery Channel, Science Channel…

 

Razgovarala: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba
Foto galerija

“U aprilu 2005. prvi put sam došao u Visoko, u posjet Zavičajnom muzeju. Ono što je privuklo moju pažnju bilo je uzvišenje Visočica. Uzvišenje je imalo četiri trouglaste strane, izražene bridove, identičan nagib od podnožja do vrha. Kompas mi je pokazao perfektnu orijentaciju prema stranama svijeta, istok – zapad, sjever – jug.

Nakon mog dugogodišnjeg iskustva s piramidama sirom svijeta, bilo mi je odmah jasno da je riječ o vještačkoj strukturi koja je, nakon hiljada godina, prekrivena nanosima zemlje i vegetacije. Identično mi je bilo iskustvo s meksičkim, kineskim, honduraškim ili piramidama u Gvatemali koje su sve prekrivene zemljom i šumom. Te, prve godine, započeo sam preliminarna istraživanja kao fizičko lice, radio sam geološka sondažna bušenja, arheološke sonde, laboratorijske analize. Sve je potvrđivalo da je riječ o anomaliji, vještačkom uzvišenju. U oktobru 2005. izdao sam knjigu o otkriću prve europske piramide i vijest objavio na velikoj press konferenciji u Sarajevu. I priča o otkriću najvećih i najstarijih piramida je krenula svijetom”, prisjetio se Semir Osmanagić.

“Osim našeg tima koji se sastoji iz arheologa, geologa, antropologa, inženjera, imamo i kopače. Tokom ljetne sezone njima se pridružuju stotine volontera iz čitavog svijeta. Samo u proteklih šest godina s nama je radilo 2.200 volontera iz 62 zemlje svijeta, s pet kontinenata. Ovo je najotvoreniji i najatraktivniji arheološki projekt na svijetu. Ovdje nema mjesta za elitnu nauku, nema tajni niti selekcije informacija.

U Visokom se nalazi kompleks od pet, možda i sedam piramida, vještačka konusna uzvišenja (tumulusi), ogromna mreža podzemnih tunela na nekoliko nivoa. Kompleks smo nazvali Bosanska dolina piramida, a pojedinačne objekte bosanskim piramidama Sunca, Mjeseca, Zemlje, Zmaja i Ljubavi. 

Mada još nismo ušli u unutrašnjost piramida, već odgovaramo na pitanje o svrsi piramida. Nije riječ o grobnicama ili mjestima za žrtvovanje, kako nas već stoljećima pogrešno uče za svrhu egipatskih ili meksičkih piramida.

Piramide su najmoćnija geometrijska tijela kada je riječ o energijama. Ispod Bosanske piramide Sunca se nalaze prirodni izvori: željezna ruda kao izvor elektromagnetizma, paralelni podvodni tokovi kao izvor elektriciteta, naravno i prirodni magnetizam, kretanje podzemnih voda uzrokuje oslobađanje negativnih iona… Piramida je pojačivač, amplifikator ovih energija. Mjerenja naših ruskih kolega prof. Khavroshkina i Tsiplakova pokazala su da je intenzitet energije na vrhu pedeset puta jači nego na temeljima piramide”, uvjeren je naš sagovornik.

On kaže kako piramida stvara tri vrste energetskog kretanja: 

“Energetsku zraku koja je elektromagnetna i ultrazvučna po svojoj prirodi, koja ima radijus od 4,5 metara, i fokusirano, bez rasipanja, prolazi kroz vrh piramide u svemir. Prisustvo ove zrake smo snimali tokom svih godišnjih doba, a njen se intenzitet pojačava što se više udaljava od piramide. Drugi oblik kretanja je unutar piramide i ova energija unapređuje molekularnu strukturu bića i predmeta koja joj se izlože.

I, na koncu, treća vrsta zračenja se širi od osnove piramide i povoljno može utjecati na agrikulturu, ali i na čitave zajednice i unaprijediti ih u duhovnom ili ljekovitom smislu. Dakle, Bosanska piramida Sunca je najstarija energetska mašina na Planeti, koja kontinuirano radi već 34.000 godina kao prvi perpetum mobile na Planeti“, pojašnjava Osmanagić.

“Ljekoviti aspekt na piramidama u Visokom postaje privlačna snaga za mnoge inostrane i domaće goste. Brojna su svjedočanstva pomoći za one koji imaju astmu, visoki krvni pritisak, visoki šećer u krvi, stres, bolove, čak i vrlo ozbiljne bolesti. U najgorem slučaju, organizam vam se očisti od mikroba i podigne energetski nivo.

Uočili smo da energija piramida ne djeluje na neke skeptike. Njihova zatvorenost i unutrašnji otpor stvaraju barijeru.

Na piramidama i u tunelima mjere se različiti energetski fenomeni: eletkromagnetizam i ultrazvučna levitaciona frekvencija, Šumanova rezonanca od 7,83 Hz koja je idealno energetsko polje za naše fizičke, intelektualne i spiritualne sposobnosti, visoka koncentracija negativnih iona koja podiže nivo kisika u krvi i ubija viruse i bakterije. Što dublje ulazimo u tunele sve se bolje diše, raste vibracioni nivo.

U tunelima smo pronašli i megakeramičke blokove koji nose beneficije za organizam. To bi moglo pomoći mnogim pacijentima. Kao što jedna ministrica za zdravlje reče, ako pošaljem svoju ekipu i ona dokaže da energija piramida liječi, šta onda?

Mi jednostavno potvrđujemo istraživanja provedena u ruskim piramidama u posljednjih 30 godina koja govore da ako ste izloženi energijama piramida unapređuje vam se molekularna struktura, raste imunitet, širi se aura”, vjeruje on.

“U podnožju piramide, pronašli smo blokove pravilnih kvadratnih ili pravougaonih oblika. Nakon analize ustanovljeno je da je riječ o vještačkom tzv. geopolimernom betonu boljeg kvaliteta nego naš današnji beton. Ukupno smo otvorili 17 ovakvih sekcija. Najveća je duga 50 metara i široka 60 metara. Na Bosanskoj piramidi Mjeseca smo otvorili 43 sekcije (“sonde”) na kojima smo pronašli perfektne terase rađene od obrađenog pješčara. Najveći prodor je napravljen u podzemnoj mreži prahistorijskih tunela koja je dugačka kilometrima. Ukupno smo očistili 1700 metara ovih tunela.

Novi metri u tunelima, radiokarbonska datiranja, laboratorijske analize, testiranja uzoraka i vode… promocija projekta (Zagreb, Opatija, Minhen, Barcelona, Italija…)

Potpisujem knjige na promocijama na domaćim jezicima u Španiji, Rusiji, Turskoj, Njemačkoj. Cilj mi je otvoriti Bosnu prema svijetu i dovesti svijet kod nas.

U zaključku, za deset godina je urađen ogroman, pionirski posao, gotovo bez ikakve pomoći državnih institucija. U posljednje četiri godine Fondacija Arheološki park: Bosanska piramida Sunca nije dobila nijednu marku iz državnih budžeta. Za razliku od drugih kulturnih institucija, mi smo nastavljali s radom zahvaljujući našem entuzijazmu i kreativnosti, te razvoju arheološkog turizma”, dodao je Osmanagić.

“Kako vi tumačite činjenice da je jedini naučni projekt s Balkana koji je svoje mjesto našao na vodećim svjetskim TV stanicama samo projekt bosanskih piramida? Uglavnom su pozitivni dokumentarci, osim jednog priloga na National Geographicu.

Ili činjenicu da se rade brojni diplomski, magistarski, seminarski radovi o bosanskim piramidama širom svijeta? Ili činjenicu da se o bosanskim piramidama uči u nekim norveškim školama? Ili činjenicu da je moje predavanje u BKC-u Sarajevu 2012. pratilo 1100 prisutnih, a u Cakarjevom domu hiljadu ljudi? Da li postoji naučnik s Balkana kojeg prepoznaju na jugu Engleske, u Oslu, Mariboru, Umagu, Kuala Lumpuru ili Skoplju istovremeno?

Za stotine hiljada ljudi koji su posjetili bosanske piramide, one su stvarnost od koje imaju beneficije. Za naučnike koji drže glavu u pijesku oni su prijetnja svemu što su učili i o čemu su pisali. Neki od njih nas ne razumiju. U takvim slučajevima vam se smiju ili vas agresivno napadaju. Ali, za pedeset godina sve naše kolege od Egipta do Kine, Njemačke do Amerike, će ići našim stopama. Lično, gdje god da odem, ja nailazim samo na respekt prema onome što radimo u srcu BiH.

Kroz moja predavanja i intervjue širom svijeta, te naše e-mail kampanje, svake godine Bosansku dolinu piramida posjeti nekoliko desetina hiljada turista. Do prije deset godina u Visokom turista nije bilo, a sada se svakodnevno mogu čuti korejski, norveški, njemački, kineski, malajski, slovenski, turski, španski, engleski… Do sada su za BiH znali kao zemlju rata, nasilja, ratnih kriminalaca, u zadnje vrijeme kao najkorumpiraniju i najsiromašniju zemlju u Europi. Ovaj projekt to mijenja.

Sve lokacije su otvorene svaki dan u godini, uključujući i 1. januar. Na ulasku u Visoko, odmah nakon naplatne rampe s autoputa, nalaze se putokazi za Podzemni labirint Ravne. To je dobra polazna tačka jer se tu nalaze akreditirani vodiči Fondacije koji govore nekoliko jezika i dobro poznaju sve aspekte projekta: naučni, energetski, spiritualni i ljekoviti. Ako promašite tunele, putokazi vode i do Bosanske piramide Sunca gdje su također smješteni naši vodiči.

Mi turizam shvatamo ozbiljno. I mada nam rijetki pomažu na razvoju turističke infrastrukture, naš je cilj da gosti odu impresionirani iz Visokog i dovedu natrag svoje prijatelje”, zaključuje Osmanagić.

Iako ova teorija već deceniju nailazi na otpor što stranih, što domaćih stručnjaka, koji vjeruju da se ovako uništavaju kulturna i historijska dobra BiH, teško je poreći da je naša zemlja na ovaj način stekla odličnu reklamu. 

Jedni će reći da je u pitanju prirodna formacija, drugi da tu nema ničega.

Bilo kako bilo, prilika za turističku promociju, nikad se ne propušta.

Radiosarajevo.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close