Ističe pritvor uhapšenim u akciji Meso: Produženje pritvora dopremijeru FBiH?

Dopremijeru FBiH i ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću, Slavi Ivankoviću Lijanoviću, Jozi Ivankoviću Lijanoviću, ministru trgovine FBiH Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, uhapšenima u akciji Meso, zbog sumnje da su počinili organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neplaćanje poreza, porezna utaja ili prevara i pranje novca, kao i krivično djelo krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, ističe mjera pritvora, koju im je Državni sud odredio na prijedlog državnog tužitelja Ismeta Šuškića, a novo ročište biće održano danas.

PIŠE: Amra BRKIĆ – ČEKIĆ
Oslobođenje

– Prijedlog za produženje pritvora osumnjičenima koji se nalaze u pritvoru odbrana još nije dobila, ali ga očekujemo u toku sutrašnjeg dana (danas, op.a.), kazao je za Oslobođenje Davor Šilić, jedan od advokata u ovom predmetu.

Ivankovićima i ostalim uhapšenim na teret se stavlja i to da su “osnivali više fiktivnih preduzeća u koja su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju s istim zaposlenima, u istim prostorijama, istim pogonima i po istoj licenci”. Sumnja se da je ova grupa nezakonitim radnjama stekla protivpravnu imovinsku korist veću od 11,6 miliona KM. Tu korist stekli su, navodno, neplaćanjem i utajom PDV-a od nenamjenski iskorištenih poticaja za razvoj poljoprivrede, otuđenih zaliha Federalne direkcije za robne rezerve i neprokazane realizacije neplaćene u gotovini za prodatu robu na crnom tržištu. Podsjećamo, u akciji su pretreseni objekti i preduzeća, čiji su vlasnici ili koje koriste osumnjučeni. Tom su prilikom izuzeti dokumentacija i dokazni materijal iz preduzeća “Lijanovići” Široki Brijeg, Kora-fin Široki Brijeg, Velmos Company Mostar. Sva dokumentacija će biti vještačena. Osumnjičeni Jerko Ivanković Lijanović tokom ispitivanja u SIPA detaljno je opisao poslovanje Lijanovića i opovrgnuo sve ono što mu se stavlja na teret. U akciji je bio uhapšen i Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak, koji je nakon saslušanja pušten. Prošle sedmice Sud BiH je na prijedlog Tužilaštva BiH ukinuo pritvor Jozi Sliškoviću i Mirjani Šakoti, te im je odredio mjere zabrane.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close