Istekao rok za formiranje komisije o sukobu interesa: Parlament BiH krši svoj zakon

Zajednički kolegij oba doma PSBiH na sjednici u ponedjeljak donio je odluku da klubovima naroda u Domu naroda i klubovima političkih stranaka u Predstavničkom domu upute inicijativu za dostavljanje kandidata, radi donošenja odluke o imenovanju komisije za odlučivanje o sukobu interesa, doznaje Oslobođenje.

Ovim je samo formalno, ali ne i suštinski ispoštovan Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, koji je stupio na snagu 19. novembra, a čijim je članom 9. stav 1. jasno propisano: “U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, Parlamentarna skupština BiH će pokrenuti postupak imenovanja članova komisije”.

S obzirom na to da će zaključak klubovima stići tek narednih dana, a da slijede praznici, jasno je da od imenovanja članova komisije za odlučivanje o sukobu interesa neće biti ništa ni u prvim mjesecima naredne godine.

To posebno iz razloga što, nakon što stignu prijedlozi iz klubova, treba održati sjednicu zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, koji će sačiniti konačnu listu šest članova, po tri zastupnika iz Predstavničkog i tri delegata iz Doma naroda koje trebaju potvrditi oba doma, kako bi komisija bila uspostavljena.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close