Ispraćeni posmrtni ostaci poginulih studenata: Četiri bijela sanduka, molitva i suze

U prisustvu više stotina građana, danas su ispred Gradske mrtvačnice u Mostaru, uz molitvu i suze članova porodica, prijatelja nastradalih i prisutnih, ispraćena četiri bijela sanduka s posmrtnim ostacima poginulih studenata Sveučilišta u Mostaru, koji će biti pokopani u Republici Hrvatskoj.

Prisutnima su se obratli generalni konzul Republike Hrvatske u BiH Dragan Matijević, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg te gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, a prigodnu molitvu izrekao je generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije don Željko Majić.

Tuga i sjećanje

– Gubitak četiri mlada života je veliki gubitak i za puno veće narode od našega. Ako pomislimo da su svi oni uskoro trebali osnovati svoje obitelji i imati djecu, praznina je još veća. Vama, dragi, mladi prijatelji, studenti preporučujem da poštujete uspomenu vaših kolega i vaših prijatelja učeći, tražeći uvijek veću spoznaju i radeći na istinskom dobru. Teško je bilo naći prikladne riječi u ovom tužnom trenutku. Ove koje sam izrekao spontane su i iz srca, poručio je Matijević.

Gradonačelnik Bešlić je kazao kako se dubokoj tuzi opraštamo od mladih prekrasnih ljudi, koji su u Mostaru vrijedno radili i izgrađivali sebe.

– Grad Mostar i njegovi građani uvijek će se s ponosom sjećati Antonije, Tene, Domagoja i Vjekoslava i čuvati uspomenu na njih – kazao je Bešlić.

Poručio je da tugu ne mogu umanjiti sve riječi svijeta, naglasivši kako ostaje praznina i sjećanje na lijepe trenutke provedene s njima.

– Draga Tena, Antonija, Domagoje i Vjekoslave, ni beskrajna ljubav i briga vaših roditelji i obitelji nisu vas uspjeli otrgnuti od tragične smrti koja je bila brža. Bili ste i jeste radost i ponos vaših roditelja, ali i svih s kojima ste u svojim kratkim životima dijelili radost i pokuju mladalačku ludost, suzu zbog neuzvraćene ljubavi ili slabije ocjene. Bili ste i bit ćete i zajednički ponos i najljepši most koji povezuje ravnu Slavoniju i našu krševitu Hercegovinu, u kojima će živjeti uspomena na vas koji ste otišli na neko možda bolje ili ljepše mjesto na kojem ćemo se ponovo susresti, kazao je premijer Herceg.

Sletjeli u Neretvu

Četvero hrvatskih državljana, dvije djevojke i dva mladića, utopilo se nakon što je subotu oko 10 sati vozilo marke škoda fabia vinkovačkih registarskih oznaka sletjelo u Neretvu u mjestu Bijela, sjeverno od Mostara. Smrtno su stradali Vjekoslav Božanović (24) iz Donjeg Novog Sela, Antonija Šarić (22) iz Komletinaca, Tena Vračević (20) iz Trnave, nedaleko od Đakova, te Domagoj Rose (22) iz Đakova, dok se Stjepan Bošković (21) iz Đakova, uspio spasiti tako što je isplivao iz Neretve.
Nesreća se dogodila kada je vozilo prednjim dijelom udarilo u brdo, nakon čega je vozač izgubio nadzor nad upravljačem i sletio u Neretvu.

Stradali studenti su bili na putu za Hrvatsku kako bi s obiteljima proveli nadolazeće blagdane.

Vezani tekst: Komemoracija stradalim studentima iz Hrvatske: Ne postoje riječi da se opiše bol

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close