BiHPrivreda

Ismet Mujanović i Nijaz Hastor povukli najbolje poslovne poteze u decembru

Direktor i vlasnik Tvornice montažnih kuća Krivaja iz Zavidovića Ismet Mujanović početkom prošlog mjeseca vratio je na posao 20 radnika koje je nakon avgustovskog požara u ovoj tvornici poslao na biro rada. Ta njegova odluka proglašena je najboljim poslovnim potezom u decembru 2015. godine prema izboru portala

Indikator.ba.

Na ovaj potez Mujanović se odlučio nakon što su istekla tri mjeseca tokom kojih su spomenuti radnici po zakonu imali pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti. U godini obilježenoj brojnim otpuštanjima zaposlenika, neisplaćivanja radom stečenih zarada, u kompanijama čiji direktori novac troše u kupovinu luksuznih automobila, nekretnina i putovanja po svijetu, vlasnik tvornice koja je izgorjela do temelja nije dozvolio da mu radnici ostanu bez sredstava za život. Ovakav primjer brige i solidarnosti prema radnicima u Bosni i Hercegovini u proteklih dvadeset godina gotovo da nije zabilježen.

Odluku o vraćanju radnika na posao ekskluzivno je sredinom prošlog mjeseca objavio portal Indikator.ba, a informaciju su prenijeli dnevni listovi Oslobođenje, Nezavisne novine, elektronski mediji i brojni portali.

Lista dobrih poslovnih poteza u decembru u BiH je bila veoma skromna. Realizatori projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza“ opredijelili su se da na drugo mjesto rangiraju potpisivanje protokola o ulaganju ruskog kapitala u izgradnju aparthotela Mladost na Jahorini u što će biti uloženo 50 miliona KM, a po okončanju radova biti zaposleno 150 radnika. Opština Pale kao akter ovog protokola tim činom potvrdila je strateško razvojno opredjeljenje da Jahorinu učini najreprezentativnijim ski centrom u regiji. To se, nažalost. ne događa sa Igmanom i Bjelašnicom jer vlasti koje njima gospodare ne iskazuje očekivani angažman u razvoju turizma na ovim olimpijskim planinama.

Na trećem mjestu je odluka italijanske kompanije Megasil da u Bosanskoj, odnosno Kozarskoj Dubici gradi fabriku za proizvodnju silicijumskih podloga i listića u čiju izgradnju će u prvoj fazi uloižiti 12,5 miliona euro i zaposliti 90 radnika. Fabrika će biti izgrađena u poslovnoj zoni osmišljenoj i otvorenoj uz svesrdno angažovanje opštinskih vlasti što je praktično i privuklo italijanske investitore.

REGIJA: MEKSIČKA TVORNICA NIJAZA HASTORA

Kompanija TBP iz iz slovenskog grada Lenarta, čiji je najveći dioničar bosanski biznismen Nijaz Hastor u proizvodnim pogonima u Meksiku u martu će početi serijsku proizvodnju kablova za novi audi Q5. Nakon što je Volkswagen proizvodnju ovog vozila iz Evrope preselio u tu prekookeansku državu Nijaz Hastor je, da bi ostao njihov dugoročni dobavljač, odlučio da ih slijedi što je rezultirano novom investicijom ukupne vrijednosti 4,5 miliona euro. Plan je da već u prvoj godini firma sa svega tridesdetak zaposlenih ostvari prihod od oko dva miliona američkih dolara. Portal Indikator ba. je ovaj njegov potez proglasio najboljim u regiji tokom decembra jer na najbolji način pokazuje koliko je važno sačuvati dobrog kupca – klijenta.

Lear Corporation (Southfield , Michigan, SAD) dao je pristanak da u Novom Sadu uz investiranje 14,3 miliona euro otvori pogon za izgradnju kablovskih snopova i u naredne tri godine i zaposli 2.000 radnika. Time je ova kompanija zajedno sa Ministarstvom privrede Srbije Željkom Sertićem napravila jedan od najatraktivnijih poslovnih poteza u regiji tokom decembra minule godine zbog čega je i uvršten na ovu listu.

Realizatori projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza“ opredjelili su se da na listu najboljih uvrste i odluku slovenačkog Gorenja da u Vijetnamu otvori tvornicu svojih brendova te tako započne usmjeravanje poslovanja izvan Evrope i smanjenje ovisnosti od njenog tržišta. Među razlozima za ovo „preselenje“ je i činjenica da je plaća radnika u Vijetnamu 140 euro a u Sloveniji nešto veća od 990 euro.

EVROPA: ZATVARANJE RUDNIKA UGLJA

Posljednji rudnik ugljena Kellingley u Velikoj Britaniji, prekinuo je proizvodnju potvrdivši kraj industrije koja je duboko obilježila gospodarsku i društvenu povijest zemlje. Nakon 50 godina aktivnosti posljednja ekipa rudara koja svakodnevno silazi 800 metara pod zemlju, popela se na površinu. Britanska vlada drži da kopanje ugljena nije više rentabilno pa je krajem decembra najavila da želi do 2025. zaustaviti centrale na ugljen, najveće onečišćivače atmosfere. To je bilo ključno opredjeljenje da se prema rangiranju portala Indikator.ba ova odluka proglasi najboljim poslovnim potezom u Evropi u posljednjem mjesecu 2915. godine.

Mega spajanje u hotelskoj industriji odnosno odluka vlasnika francuske Accor Group da preuzme kanadski FRHI i za to izdvoji 768 miliona euro (odnosno 2,6 milijardi euro jer je predviđeno i izdavanje 46,7 miliona novih dionica) prema portalu Indikator.ba pozicionirana je na drugo mjesto ove liste. Accor sada sa oko 3.800 hotela sebe vidi kao evropskog lidera.

Na treće mjesto pozicionirana je najveća transakcija u oblasti nekretnina ikad sklopljena u Beču. Naime, Bank Austria, članica UniCredit grupe, konzorciju kojeg predvodi Morgan Stanley Real Estate Investing (MSREI) prodala je najveći trgovački centar u Beču Wien-Mitte The Mall. Vrijednost transakcije nije saopštena. Spomenuti centar sa 35.000 kvadratnih metara otvoren je u aprilu 2013. godine. U projekt je uloženo 450 miliona eura.

SVIJET: BANKA AIIB NAJVEĆI KONKURENT SVJETSKOJ BANCI

Azijska banka za infastrukturne investicije (AIIB) zvanično je osnovana, na inicijativu Kine koja će biti njen najveći akcionar sa udjelom od 30 posto, a među osnivačima je još 50 zemalja. Očekuje se da će nova banka koju smatraju najvećom konkurencijom Svjetskoj banci, zahvaljujući kapitalu od 100 milijardi dolara, već do sredine 2016. godine ponuditi prvu seriju projektnih zajmova. Amerika, koja nije članica banke, tvrdi da će nova banka po svoj prilici imati blaže standarde za odobravanje kredita u odnosu na Svjetsku banku.

Iz zanimljive ponude dobrih poslovnih poteza u svijetu na kraju minule godine na drugo mjesto uvrštena je odluka Kine da poveća proizvodnju nuklearne energije, s ciljem da do 2030. u pogonu bude 110 nuklearnih elektrana. Kina ima 30 nuklearnih reaktora u pogonu i još 21 u izgradnji. Prema nacrtu plana, izdvojit će 78 milijarda dolara za nove nuklearne elektrane, ciljajući da izvuče 10 posto ukupne energije iz nuklearnih izvora do 2030. Budući da je treća u svijetu po zalihama ugljena, blizu 70 posto njezine energije još uvijek dolazi od ugljena. Stanovništvo od 1,3 milijarde ljudi sagorijeva ugljena koliko i ostatak svijeta, zbog čega Kina ispušta najviše stakleničkih plinova na svijetu. Povećanje proizvodnje nuklearne energije važan je dio vladinih napora da suzbije ovisnost o ugljenu i smanji emisiju ugljičnog dioksida.

Trećerangirani na ovoj ljestvici je potez automobilskog koncerna Ford čija je namjera uložiti 4,5 milijarde dolara u proširenje svoje flote električnih i hibridnih vozila te da do 2020. počne s prodajom 13 novih električnih modela. To uključuje i Ford Focus koji će se brže puniti i imat će veći doseg, najavila je američka kompanija. Ford također namjerava proširiti poslovanje na komercijalni prijevoz, tržite vrijedno oko pet bilijuna dolara koje danas predvode tvrtke poput Ubera i Lyfta.

Priredio: Hajdar Arifagić
Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close