Kultura

Ismar Mujezinović, bh. slikar, književnik i scenograf, slavi 82. rođendan

Na današnji dan 1942. godine, rođen je Ismar Mujezinović, bosanskohercegovački slikar, književnik i scenograf, sin jednog od najboljih bh. slikara svih vremena Ismeta Mujezinovića.

Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek za slikarstvo, Ismar je završio u Zagrebu 1966. godine. Bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića do 1969., a sarađivao je i na filmu „Bitka na Neretvi“, kao scenograf i kostimograf, te u filmovima „19 djevojaka i mornar“ i „Deveto čudo na istoku“.

Autor plakata ZOI 84 u Sarajevu

Radio je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu kao šef Katedre za slikarstvo do 1979. godine, kada je postao samostalni umjetnik. Autor je čuvenih plakata Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Snimao je kratke igrane filmove (“Crvenkapica se crveni”, “Sjena”, “Dvojnica”, “Zid”, “Makar i u tri boje”, “Selfie”), kao i dugometražne igrane (“Enigma” “Dim/monofobija”, “Ajvar”), te dugometražni dokumentaarni film “Ismet Mujezinović-atelje”. Napisao je i izdao romane “Ring”, “Crvenkapica se crveni”, “Noć vještica”, “K-15”, “Nasljeđe”, “Pijetao”, pripovijetke “zlo.ba dobro.ba”, “Zagreba.čke”, “Nesnimljeni scenariji” i knjigu o svom ocu Ismetu Mujezinoviću – “Ismet Mujezinovic – Portret sa spomenicom”, a također je izdao dva CD albuma sa svojom muzikom – 12 numera iz dugometražnog igranog filma “Dim/monofobija” i 12 numera za dugometražni igrani film “Ajvar”.

 

Ismar Mujezinović bio je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika i Udruženja primijenjenih umjetnika BiH, te predsjednik Davalaca kulture pri Republičkoj skupštini za kulturu i Skupštini za kulturu grada Sarajeva.

Nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva 1979. godine. Bio je u žirijima svih značajnih izložbi, republičkih nagrada i manifestacija u Sarajevu kao što su Yu likovne izložbe, teatar festival MESS, arhitektura, fotografija itd.

Osnivač je s porodicom i prvi donator fonda “Ismet Mujezinović” pri Galeriji portreta Tuzla.

Avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close