ISIS ili DAESH – Katar, Turska, Saudijska Arabija, SAD i iza zavjese, Netanyahuov Izrael

U kolovozu 2012., dokument Pentagona klasificiran pod oznakom “Tajna”, a kasnije deklasificiran pod pritiskom američkog NGO-a Judicial Watch, je precizno detaljizirao nastanak onoga što će postati Islamska država ili ISIS koja se uzdigla iz Islamske države u Iraku, koja je tada bila podružnica Al-Kaide.

U dokumentu Pentagona se navodi, “…postoji mogućnost uspostavljanja deklariranog ili nedeklariranog kalifata salafista u istočnoj Siriji (Hasaka i Der Zora), a to je upravo ono što žele snage koje se bore (protiv Assada) kako bi izolirale sirijski režim, koji se smatra strateškom jakošću šiitske ekspanzije (Irak i Iran)”. Snage koje su podupirale pobunjenike u 2012. su tada uključivale Katar, Tursku, Saudijsku Arabiju, SAD i iza zavjese, Netanyahuov Izrael.

(F. William Engdahl – New Eastern Outlook – hr.sott.net)

Ovo se definitivno nije smjelo dogoditi. Čini se da je jedan izraelski časnik s činom pukovnika “uhvaćen sa spuštenim IS hlačama”. S tim mislim reći da je zarobljen usred horde takozvane IS – ili Islamske države ili ISIS-a ili DAESH-a, kako više volite – dakle među teroristima koje su uhvatili vojnici iračke vojske. Izgleda da je rekao puno toga o ulozi Netanyahua i IDF-a u podupiranju IS-a tijekom ispitivanja koje je izvršila iračka obavještajna agencija.

Iranska novinska agencija je krajem listopada citirala izjavu višeg iračkog obavještajca o hvatanju pukovnika izraelske vojske pod imenom Yusi Oulen Shahak, koji je navodno u vezi s ISIS-ovom Golanskom bojnom koja djeluje na tlu Iraka u dijelu bojišnice Salahuddin. Zapovjednik iračke vojske je izjavio sljedeće poluslužbenoj iranskoj novinskoj agenciji Fars News Agency: “Sigurnosne i milicijske snage drže u zatočeništvu izraelskog pukovnika”. Dodao je još da je pukovnik IDF-a “sudjelovao u terorističkim operacijama ISIL grupe Takfiri. Također je rekao kako je pukovnik uhićen zajedno s brojnim teroristima ISIL-a ili IS-a, dodajući detalje: “Izraelski pukovnik se zove Yusi Oulen Shakak, te također ima pukovnički čin u brigadi Golani… sa sigurnosnim i vojnim kodom Re34356578765az231434“.

Komentar: Daljnje vijesti o ovom uhićenju navode:

…nadležna tijela sada ispituju izraelskog pukovnika kako bi razumjela razloge zbog kojih se on bori na strani snaga ISIL-a i kako bi saznala za prisutnost drugih cionističkih agenata među teroristima ISIL-a.

Iračke snage sigurnosti su izjavile da je izraelski pukovnik već dao šokantna priznanja.

Nekoliko militanata ISIL-a, uhićenih u protekloj godini, je već priznalo da su izraelski agenti iz Mossada i drugih izraelskih špijunskih i obavještajnih tijela bili prisutni u prvom valu ISIL-ovih napada na Irak kada je zauzet Mosul u ljeto 2014., ali niti jedan od izraelskih agenata do sada nije bio uhićen.

Politički i vojni eksperti su rekli FNA-i kako će uhićenje izraelskog pukovnika ostaviti teške posljedice na iračku ratnu strategiju, uključujući i partnerstvo s izraelskim saveznicima.

Zašto Izrael?

Još od početka vrlo učinkovitog ruskog bombardiranja odabranih ciljeva IS-a u Siriji od 30. rujna, na svjetlo dana po prvi puta izlaze prljave uloge ne samo Washingtona, već i članice NATO-a Turske s predsjednikom Erdoganom, Katara i drugih država.

Postaje sve jasnije da je barem dio Obamine administracije igrao vrlo prljavu ulogu iza scene u podržavanju IS-a kako bi pojačali napore u uklanjanju sirijskog predsjednika Bashara al Assada i kako bi utrli put za neizbježan kaos i destrukciju nalik onome što se dogodilo u Libiji, a s čime bi se sirijska izbjeglička kriza u Europi mogla usporediti kao obično zagrijavanje.

Washingtonska frakcija koja podržava IS uključuje takozvane neokonzervativce okupljene oko osramoćenog bivšeg šefa CIA-e i izvršitelja “udara” na Irak, generala Davida Petraeusa. U nju također spada i američki general John R. Allen, koji je od rujna 2014. obavljao dužnost Obaminog posebnog predsjedničkog izaslanika u Globalnoj koaliciji za suprotstavljanje ISIL-u (Islamskoj državi Iraka i Levanta), uključujući i Hillary Clinton, sve dok u veljači 2013. nije dala ostavku na mjesto državne tajnice SAD-a.

Značajno je da je general John Allen, koji je neprestani zagovornik američke “zone zabrane leta” unutar Sirije uzduž granice s Turskom, nešto što je predsjednik Obama odbio, razriješen s dužnosti 23. listopada 2015. To se dogodilo nedugo nakon što su visoko učinkoviti ruski zračni napadi na terorističke pozicije sirijskog IS-a i Al-Kaidinog Al Nusra fronta promijenili cjelokupnu situaciju u geopolitičkoj slici Sirije i Bliskog istoka.

Izvješća UN-a citiraju Izrael

Dobro je poznato da Netanyahuov Likud i izraelska vojska blisko surađuju s washingtonskim neokonzervativnim ratnim-jastrebovima, kao i da se premijer Benjamin Netanyahu žestoko protivi Obaminom nuklearnom sporazumu s Iranom. Izrael smatra da je šiitska militantna libanonska skupina Hezbollah, koju podupire Iran, njegov glavni neprijatelj. Hezbollah se zajedno sa sirijskom vojskom aktivno bori protiv ISIS-a u Siriji. Putinov ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je u više navrata istaknuo kako je strategija “bombardiranja ISIS-a” od rujna 2014., kada je general Allen preuzeo zapovijedanje tom operacijom, daleko od uništavanja ISIS-a u Siriji, koji je u biti od tada znatno proširio svoju teritorijalnu kontrolu nad zemljom. Sada postaje jasno da je upravo to bila namjera Allena i washingtonske ratne frakcije.

Barem od 2013. godine izraelska vojska je također otvoreno bombardirala ciljeve za koje je tvrdila da su položaji Hezbollaha unutar Sirije. Istraga je otkrila činjenicu kako je Izrael zapravo gađao pozicije sirijske vojske i Hezbollaha koji se hrabro bore protiv ISIS-a i drugih terorista. S time je Izrael zapravo pomagao ISIS-u, poput generala Allena koji je cijelu godinu vršio bombardiranja “protiv” ISIS-a.

Činjenica da je frakcija u Pentagonu tajno radila iza scene kako bi obučila, naoružala i financirala ono što se danas naziva ISIS-om ili IS-om u Siriji je postala javno dostupna informacija. U kolovozu 2012., dokument Pentagona klasificiran pod oznakom “Tajna”, a kasnije deklasificiran pod pritiskom američkog NGO-a Judicial Watch, je precizno detaljizirao nastanak onoga što će postati Islamska država ili ISIS koja se uzdigla iz Islamske države u Iraku, koja je tada bila podružnica Al-Kaide.

U dokumentu Pentagona se navodi, “…postoji mogućnost uspostavljanja deklariranog ili nedeklariranog kalifata salafista u istočnoj Siriji (Hasaka i Der Zora), a to je upravo ono što žele snage koje se bore (protiv Assada) kako bi izolirale sirijski režim, koji se smatra strateškom jakošću šiitske ekspanzije (Irak i Iran)”. Snage koje su podupirale pobunjenike u 2012. su tada uključivale Katar, Tursku, Saudijsku Arabiju, SAD i iza zavjese, Netanyahuov Izrael.

Upravo je to stvaranje “kalifata salafista u istočnoj Siriji”, današnji teritorij ISIL-a ili IS-a, bio cilj Petraeusa, generala Allena i drugih osoba u Washingtonu kako bi uništili Assada. Ta činjenica stavlja Obaminu administraciju u škripac s Rusijom, Kinom i Iranom zbog bizarnog zahtjeva SAD-a da Assad prvo mora otići s vlasti kako bi se zatim ISIS mogao uništiti. Sada je igra postala otvorena i svijet može uvidjeti prijetvornost Washingtona u podupiranju snaga koje Rusi točno nazivaju “umjereni teroristi”, a koji se bore protiv legalno izabranog Assada. Činjenica da se Izrael također nalazi u središtu ovog štakorskog gnijezda terorističkih pobunjenika je potvrđena u nedavnom izvješću UN-a.

Ono što se u izvješću ne navodi je razlog zbog čega izraelska vojska IDF ima tako strastveni interes u Siriji, posebice na Golanskoj visoravni.

Zbog čega Izrael želi maknuti Assada

Izraelski Jerusalem Post je u prosincu 2014. izvijestio o uglavnom ignoriranom i politički eksplozivnom detaljnom UN-ovom izvješću u kojemu se iznose viđenja izraelske vojske zajedno s terorističkim borcima ISIS-a. Mirotvorne snage UN-a ili UN Disengagement Observer Force (UNDOF), koje su stacionirane od 1974. na Golanskoj visoravni duž granice između Sirije i Izraela, su otkrile da Izrael usko surađuje sa sirijskim terorističkim pobunjenicima, uključujući Al Kaidin Al Nusra front, te IS na Golanskoj visoravni, te da je Izrael s njima “imao bliske kontakte u zadnjih 18 mjeseci”. Ovo izvješće je podneseno Vijeću sigurnosti UN-a, ali mainstream mediji u SAD-u i na Zapadu su pokopali eksplozivna otkrića.

UN-ovi dokumenti su pokazali da su Izraelske obrambene snage (IDF) redovno održavale kontakt s članovima takozvane Islamske države od svibnja 2013. IDF je naveo da se takvi kontakti održavaju samo zbog medicinske njege civila, ali je laž izašla na vidjelo kada su UNDOF-ovi promatrači identificirali direktni kontakt između snaga IDF-a i vojnika ISIS-a, uključujući i pružanje medicinske pomoći borcima ISIS-a. Zapažanja uključuju čak i prijenos dva sanduka, s nepoznatim sadržajem, koje je IDF dao borcima snaga ISIS-a. Nadalje se u UN-ovom izvješću identificira ono što su Sirijci nazvali “područje prelaska snaga između Izraela i ISIS-a”, a što je UNDOF predstavio Vijeću sigurnostikao točku od posebne važnosti.

UNDOF je stvoren u svibnju 1974. preko rezolucije broj 350 UN-ovog Vijeća sigurnosti, zbog napetosti koje su nastale u listopadu 1973. tijekom Jom Kipurskog rata između Sirije i Izraela. Uspostavio je tampon zonu između Izraela i sirijske Golanske visoravni preko sporazuma o razdvajanju snaga, a koju su trebale nadgledati sirijske policijske snage i vlasti. Na istom području nije dozvoljena ni jedna vojna snaga osim pripadnika UNDOF-a, koja danas broji 1200 promatrača.

Od 2013. i eskalacije izraelskih napada na Siriju duž Golanske visoravni s tvrdnjom kako je u pitanju potjera za “teroristima Hezbollaha”, sam UNDOF je postao meta masivnih napada terorista ISIS-a i Al Kaidine Al Nusra fronte na Golanskoj visoravni, te se po prvi puta od 1974. događa otimanje, ubijanje UN-ovih pripadnika te krađa njihova oružja i streljiva, vozila i druge imovine. Netko očito ne želi da policijske snage UNDOF-a ostanu na Golanskoj visoravni.

Izrael i nafta Golanske visoravni

Izraelski premijer Netanyahu je 9. studenog u svom posjetu Bijeloj kući i susretu s predsjednikom Obamom zatražio od Washingtona da preispita činjenicu kako je od 1967. i Šestodnevnog rata između Izraela i arapskih zemalja, Izrael nezakonito priskrbio značajan dio Golanske visoravni. Na tom je sastanku Netanyahu, očito bez uspjeha, pozvao Obamu da podrži formalnu izraelsku aneksiju ilegalno okupirane Golanske visoravni, tvrdeći da nepostojanje funkcionalne sirijske vlasti “omogućava drugačije razmišljanje” u vezi budućeg statusa strateški važnog područja.

Naravno Netanyahu se nije osvrnuo na bilo koji pošteni način na to kako je izraelski IDF zajedno s drugim snagama odgovoran za nedostatak funkcionalne sirijske vlasti, zbog njihove potpore ISIS-u i Al Kaidinom Al Nusra frontu.

2013. kada je UNDOF duž Golanske visoravni počeo dokumentirati sve veći kontakt između izraelske vojske i IS-a, te Al Kaide, malo poznata naftna kompanija iz Newarka u New Jerseyu, Genie Energy, zajedno sa svojom izraelskom tvrtkom kćeri Afek Oil & Gas, također je krenula u istraživanje nafte na Golanskoj visoravni uz dopuštenje Netanyahuove vlade. Iste su godine izraelski vojni inženjeri remontirali 72 kilometra granične ograde sa Sirijom, zamijenivši je s čeličnim barikadama i bodljikavom žicom, senzorima za dodir, detektorima pokreta, infracrvenim kamerama i prizemnim radarima, čime je ova ograda postala istovjetna Zidu koji je Izrael izgradio na Zapadnoj obali.

Zanimljivo je da je 8. listopada Yuval Bartov, glavni geolog izraelske podružnice Genie Energyja, Afek Oil & Gas, izjavio izraelskoj televiziji Kanal 2 kako je njegova tvrtka pronašla velike zalihe nafte na Golanskoj visoravni: “Našli smo sloj nafte debljine 350 metara na južnom dijelu Golanske visoravni. U prosjeku, slojevi nafte u svijetu iznose od 20 do 30 metara debljine, a ovaj je deset puta veći od toga, dakle govorimo o značajnim količinama“.Kao što sam spomenuo u prethodnom članku, Međunarodni savjetodavni odbor Genie Energyja uključuje i zloglasna imena poput Dicka Cheneya, bivšeg šefa CIA-e, omraženog neokonzervativca Jamesa Woolseya, lorda Jacoba Rothschilda i druge.

Naravno niti jedna razumna osoba zdravog uma ne bi predlagala da postoji veza između izraelskih vojnih poslova s ISIS-om i drugim Assadovim protivnicima u Siriji, posebice na Golanskoj visoravni, i pronalaska nafte Genie Energyja na istom mjestu, i Netanyahuovog najnovijeg apela Obami o tome da “promisli” o Golanskoj visoravni. To previše smrdi po “teoriji zavjere”, a svi razumni ljudi znaju da zavjere ne postoje, već samo slučajnosti. Ili?! Zapravo, parafrazirat ću besmrtne riječi Brada Pitta u ulozi natporučnika Aldoa Rainea iz Zapadne Virginije u finalnoj sceni Tarantinovog briljantnog filma Inglorious Basterds – čini se da su stari Netanyahu i njegovi pimpekoljupci u IDF-u i Mossadu upravo uhvaćeni s rukom u jako prljavoj kutiji za kolačiće u Siriji.

F. William Engdahl je predavač i konzultant za strateške rizike, diplomirao je politologiju na Sveučilištu Princeton i najprodavaniji je autor radova na temu nafte i geopolitike, piše isključivo za magazin “New Eastern Outlook“.

Komentar: Izrael i Zapadne sile već dugo vremena stvaraju, financiraju i usmjeravaju teroriste s kojima i sudjeluju u borbi. Ništa novo, no to je činjenica koja rijetko dođe do zapadnih medija i svijesti većine ljudi. Ili, ako pak i dođe, implikacije se nikada ne istražuju. Što ne čudi. Možda će se to početi mijenjati, jer stvari poput ovakvih neospornih inkriminirajućih dokaza nikada nisu bile bolje dokumentirane i jasnije.Sjećate li se ovih momaka iz britanskog SAS-a – koji su uhićeni prije nekoliko godina odjeveni kao Arapi dok su stvarali kaos među iračkim stanovništvom?

Slika

Najbolje od britanskog – dva SAS “džihadista” uhvaćena u Basri
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close