Kolumne

ISIL američkoj vojsci u Siriji dao 50 tona zlata i tako kupio slobodu

Američka vojska je iz Sirije iznijela oko 50 tona zlata, izvijestila je nacionalna novinska agencija SANA pozivajući se na lokalne izvore.

SANA izvještava da je američka vojska dobila zlato od terorista kalifata, a zauzvrat im je obećavala sigurnost i prebacivanje na željeno područje.

Navodi se da su teroristi sakrili plijen u blizini sela Baghuz u sirijskoj provinciji Deir Ez-Zor, jedno od posljednjih uporišta terorista koje je bilo okruženo američkim trupama.

Teroristi su tamo prenijeli oko 40 tona plemenitog metala, a ranije je američka vojska pronašla još 10 tona u drugim zalihama. Zlato je prevezeno helikopterom noću, dodaje sirijska novinska agencija.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u UN-u, Vasilij Nebenzija, izjavio da su SAD i Velika Britanija opljačkale Venezueli do 30 milijardi dolara u nafti i aktive vlade Caracasa u bankama. Naglasio je kako SAD očito pljačkaju suverenu zemlju, pokušavajući je destabilizirati kako bi svrgnuli “neugodan režim”.

Kako su SAD došle do riznice samoproglašenog terorističkog “kalifata”
afganistan us army vojska nato

Nadzirući ilegalni izvoz “crnog zlata” iz najvećih nalazišta pokrajine Deir Ez-Zor na sjeveru do  Jarabulusa, američka vojska nastavlja raditi s “vrjednijim materijalima”. Teroristi “Islamske države” su se uspjeli iskupiti tako što su Sjedinjenim Državama predali “zlatnu riznicu kalifata”.

Američka vojska u Siriji “spasila” je zlatni fond terorista “Islamske države” u zamjenu za povlačenje terorista, njihovih supruga i djece iz opkoljenja u Baghuzu. Prema izvorima iz sirijske novinske agencije SANA su u provinciji Hasaka helikopteri američkih zrakoplovnih snaga odnijeli oko 40 tona zlatnih poluga iz malog sela Ad-Dashish, koje se nalazi nekoliko kilometara od granice s Irakom.

Ranije je postojanje tog zlata, kojeg su teroristi donijeli na istok iz Sirije iz različitih izvora, prijavili “pouzdani izvori” takozvanog Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

SOHR je 14. veljače izvijestio da američke koalicijske snage pokušavaju “prisiliti” militante da se predaju i da im odaju gdje se nalazi zlato, a u noći 16. su Amerikanci izveli operaciju izvoza “zlata kalifata”.

prebacivanje zlata isil sad

FOTO – Rekonstrukcija prebacivanja 50 tona zlata

Približna cijena tih zlatnih rezervi je oko 1,7 milijardi dolara. Najveći dio zlata, prema kurdskim izvorima, na teritorij Sirije je dopremljen nakon pljačke velikih banaka u iračkom Mosulu.

Amerikanci su sada prevezli poluge do američke vojne baze u sjevernoj Siriji, na području samoproglašenog Kurdistana.

Novinari agencije FAN su prema izvorima Damask Posta uspjeli rekonstruirati put američkih helikoptera.

U početku su se Amerikanci spustili noću u malom selu Khawaij, smještenom na lijevoj obali Eufrata nasuprot Mayadinu. Tamo su ušli u kratku noćnu bitku, tijekom koje je nekoliko ljudi zarobljeno i ukrcano na helikoptere.

Khawaij je dugo pod kontrolom Kurda, a činjenica da su Amerikanci zarobili vođe ISIL-a je samo jedan od znakova kako “demobilizirani” militanti “Islamske države” još uvijek mirno živjeli s Kurdima na lijevoj obali Eufrata.

Druga postaja američkih helikoptera u ranim jutarnjim satima 16. veljače bila u Ad-Dashishu. Prema izvorima na terenu, Amerikanci i njihovi zarobljenici su tamo proveli oko 45 minuta i natovarili su na helikoptere veliki broj sanduka. Nakon toga, helikopteri su krenuli u smjeru grada Al-Shaddadija, a zatim su skrenuli na sjever, negdje u smjeru jedne od američkih baza u sirijskom Kurdistanu.

ISIL i kurdske naoružane skupine nisu uvijek bili u ratu i često su provodili unosne trgovinske i financijske transakcije.

U izvjesnom smislu, rat kojeg Sjedinjene Države vode na Bliskom istoku je komercijalne prirode. Taj komercijalni interes utječe na djelovanje Kurda i ISIL-a.

Takozvana “ISIL Banka”, koju je navodno jednom “bombardiralo američko ratno zrakoplovstvo”, ne postoji kao neka vrsta zgrade ili centralizirana organizacija, to je “lopovsko skladište” koje ima svog ovlaštenog skrbnika.

SAD Vojska - helikopter

U rukama Sjedinjenih Država će taj “zajednički fond” i dalje postojati, a čak se može pretvoriti u bankovni račun ili sustav računa.

S obzirom na to da se položaj ISIL-a u Siriji naglo pogoršao, a Kurdi i ISIL se počinju raspadati i dijeliti, njihov sustav kontrole je decentraliziran, a neke se bande čak i međusobno bore, stoga je krug nositelja računa. Tako su poduzete mjere kako bi se spasila “lopovska riznica”. Čuvanje “zlata kalifata” na skrovitom mjestu može pružiti izvrsne mogućnosti da ISIL nastavi postojati. Možda u nekom drugom obliku, budući da ova struktura više ne može samostalno kontrolirati velike regije. Ranije je čak i čelnik američkog State Departmenta Mike Pompeo rekao da bi ISIS mogao “migrirati” i na druge kontinente, a Sjedinjene Države su spremne slijediti militante.

“Možda se i ne radi o oživljavanju grupe, već o njenom očuvanju, bilo u vidljivom obliku kao kvazidržave ili u obliku neke vrste podzemne mreže kao što je Al-Qaeda, tako da ISIL neće potpuno nestati. Naravno, pokušat će se izvući iz sjene i zauzeti neka naselja, ceste, možda čak i područja, provoditi napade i pokušati se pokazati kao “država”. Na to ćemo, nažalost, morati računati”, primjećuje ruski stručnjak Aleksandar Perendžijev, član savjetodavnog vijeća “Oficiri Rusije”.

NERMIN N.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close