-TopSLIDEPolitikaSvijet

Irska, Norveška i Španija danas će i formalno priznati Palestinu

Historijski dan: Palestinu će danas priznati tri evropske države, zastava će se zavijoriti u Dublinu

Kao što su prethodne sedmice i najavili, Irska, Norveška i Španija danas će i formalno priznati Palestinu.

Zvaničnici tri evropske zemlje izjavili su kako vjeruju da je njihova inicijativa snažan simbolički utjecaj koji će vjerovatno potaknuti i druge da slijede njihov primjer.

“Priznavanje države Palestine predstavlja pravdu za palestinski narod. To je također najbolja garancija sigurnosti za Izrael i apsolutno je neophodna za postizanje mira u regiji”, rekao je na zajedničkoj press konferenciji šef španske diplomatije Jose Manuel Albares.

Potez španije, Irske i Norveške ujedno će značiti da će broj država koje priznaju Palestinu porasti na 145 do 193 članice UN-a.

Norveški i španski ministri također su na konferenciji za medije ukazali na historijsku ulogu Norveške i Španije u unapređenju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Kako su naglasili, 1991. godine dvije strane su prvi put sjele za isti stol na mirovnoj konferenciji u Madridu, što je bio uvod u sporazum iz Osla 1993. godine.

Kada je riječ o Irskoj, ova država će obilježiti priznanje Palestine podizanjem zastave Palestine ispred parlamenta u Dublinu.

“Šef diplomatije Micheal Martin predstavit će ministrima način na koji vlada namjerava uspostaviti pune diplomatske odnose s Palestinom, uključujući i unapređenje palestinske misije u Irskoj”, piše Irish Times.

Također, pojašnjeno je kako će predstavništvo Irske u Ramali na Zapadnoj obali biti unaprijeđeno u ambasadu.

Ambasador države Palestine u Irskoj također će biti imenovan nakon formalnog zahtjeva i odobrenja vlade.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close