Iranski narod je ostavio po strani ekstremne i radikalne poglede

Za Islamsku Republiku Iran, mir i stabilnost u regiji nije samo želja, nego obaveza i potreba, poručio je iranski predsjednik Hasan Ruhani, nakon polaganja zakletve u iranskom parlamentu, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Ruhani je govor započeo zahvalivši se iranskom narodu na ukazanom mu povjerenju, te svim stranim zvaničnicima koji su prisustvovali polaganju zakletve.

“Iranski narod je na izborima jasno pokazao kakav način razmišljanja prihvata. Svi koji su glasali i koji nisu glasali su iranski državljani i svi oni imaju ista prava. Ja sam predstavnik cijelog iranskog naroda”, rekao je Ruhani.

On je podsjetio da je narod na izborima odabrao takozvani srednji put, te da je ostavio po strani ekstremne i radikalne poglede, te da će način upravljanja i razmišljanja nove vlade biti upravo taj srednji put.

“Narod želi promjene i bolje uslove za život. Narod želi živjeti daleko od siromaštva, želi život bez diskriminacije, želi živjeti u jednom okruženju gdje će biti poštovan”, rekao je Ruhani, dodavši da je vodstvo države nakon Islamske revolucije pa do danas ostvarilo velike uspjehe.

“Dužnost naše vlade je dobijanje prava i ostvarenje više prostora za žene u socijalnom životu”, rekao je Ruhani.

Novi iranski predsjednik Ruhani poručio je da će jedno od važnih pitanja nove vlade biti borba protiv korupcije i diskriminacije.

“Naučili smo da na ovim prostorima živimo rame uz rame i poštujući jedni druge. Koliko god je uloženo truda za prava nacionalnih i vjerski manjina, nažalost to nije dostiglo željenu tačku. Ja sebi uzimam za dug da manjine dobiju svoja prava”, poručio je Ruhani.

“Islamska Republika Iran želi mir i stabilnost u regije. Iran je sigurna luka u jednoj turbulentnoj regiji i mi nismo za promjene u granicama i vladama drugih zemalja. Politički režim svake zemlje vežan je za poglede naroda te zemlje. Smatramo da je upotreba sile protivna demokratiji. Za Islamsku republiku Iran, mir i stabilnost u regiji nije samo želja, nego obaveza i potreba”, rekao je iranski predsjednik.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close