-TopSLIDEPolitikaSvijet

Iran: Protesti dali rezultat: Ukinuta moralna policija, hidžab možda neće biti obavezan

Iran je nakon višemjesečnih protesta, u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, odlučio popustiti i ukinuti moralnu policiju.

“Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem” i zbog toga je ukinuta, rekao je glavni iranski tužitelj Džafar Montazeri, a prenosi AFP.

“Moralna policija raspuštena je, ali će se pravosudna vlast nastaviti baviti tim društvenim izazovom”, citirao je list Shargh glavnog državnog tužitelja Mohameda Džafara Montazerija. Nisu navedeni nikakvi detalji o okolnostima ili provedbi odluke.

Režimski kritičari su sa strahom reagirali na tu objavu. Problem nije u ćudorednoj policiji, već u zahtjevu za nošenjem pokrivala za glavu, tvitao je jedan perzijski aktivist. “Žene se moraju slobodno kretati bez marama”, rekao je, napominjući da bi to bio “samo prvi korak”.

Promatrači kažu da, iako raspuštanje ćudoredne policije ne znači kraj obveznog nošenja marama, ono predstavlja značajan korak u uspjehu ženskog pokreta u Iranu.

Uz to, Iran je priopćio i da će preispitati desetljećima star zakon koji od žena zahtijeva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva mjeseca protesta povezanih sa strogim kodeksom odijevanja. Prosvjedi su preplavili Iran nakon smrti 16. septembra u pritvoru Mahse Amini, 22-godišnje Iranke kurdskog podrijetla koju je moralna policija uhitila zbog navodnog kršenja tog šerijatskog zakona.

Prosvjednici su palili pokrivala za glavu i uzvikivali protuvladine slogane. Od smrti Amini sve veći broj žena ne nosi hidžab, posebno u modernom sjevernom dijelu Teherana. “I parlament i pravosuđe rade (na pitanju)” treba li zakon izmijeniti, rekao je jučer iranski državni odvjetnik Mohamad Džafar Montazeri.

On, prema novinskoj agenciji ISNA, nije precizirao što bi se u zakonu moglo promijeniti odlukom ta dva tijela, koja su u većinskim rukama konzervativaca. Tim za reviziju sastao se u srijedu s parlamentarnom komisijom za kulturu “i rezultati se očekuju za tjedan ili dva”, rekao je glavni državni odvjetnik.

Predsjednik Ebrahim Raisi jučer je rekao da su temelji iranske republike i islama zapisani u ustavu. “Ali postoje metode provedbe ustava koje mogu biti fleksibilne”, rekao je u televizijskom obraćanju.

Hidžab je postao obavezan za sve žene u Iranu u aprilu 1983., četiri godine nakon Islamske revolucije kojom je svrgnuta monarhija koju je podržavao SAD. To ostaje vrlo osjetljivo pitanje u zemlji u kojoj konzervativci inzistiraju da bi hidžab trebao biti obvezan, dok reformisti to žele prepustiti individualnom izboru.

Nakon što je zakonom hidžab postao obavezan, s promjenom normi odijevanja postalo je uobičajeno vidjeti žene u uskim trapericama i širokim, šarenim maramama. Ali u julu ove godine Raisi, ultrakonzervativac, pozvao je na mobilizaciju “svih državnih institucija za provedbu zakona o nošenju marama”.

Međutim, mnoge su žene nastavile kršiti nametnuta im pravila. U septembru je glavna iranska reformistička stranka pozvala na ukidanje zakona o obaveznom hidžabu.

Unija islamske narodne stranke Irana, koju su osnovali rođaci bivšeg reformističkog predsjednika Mohamada Hatamija, u subotu je zatražila od vlasti da “pripreme zakonske elemente koji utiru put za ukidanje zakona o obveznom hidžabu”. Oporbena skupina također poziva da se “službeno objavi kraj aktivnosti ćudoredne policije” i “dopusti mirne demonstracije”, stoji u priopćenju. 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close