PolitikaZDK

Inzko upozorio vlasti u ZDK: “Urgentno ovo riješite, stanje je kritično!”

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BIH, uputio je pismo Mirzi Ganiću, premijeru Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Ćazimu Huskiću, predsjedavajućem Skupštine ZDK, pozivjaući ih da Skupština i Vlada kantona ne odlažu preuzete obaveze te osiguraju finansijsku samostalnost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je navedeno u pismu, Inzko izražava zabrinutost jer je još 25. septembra prošle godine istakao Zeničko-dobojski kanton, Vladu ali i Skupštinu ovog kantona kao lidere i pozitivan primjer u usvajanju zakonodavstva koje će omogućiti finansijsku neovisnost Uprave policije u odnosu na ministarstvo, a time i neovisnost policije od direktnog i indirektnog utjecaja političkih opcija i stranaka.

– U svome pismu sam pohvalio napore Vlade i Skupštine, te naglasio da će “uspješna implementacija najvažnijih aspekata Zakona – pravne i budžetske samostalnosti Uprave policije omogućiti efikasniji i profesionalniji rad policije, ali i predstavljati efikasnu prepreku neprikladnom političkom utjecaju na rad policije – navodi se u pismu.

Ovo pismo reakcija je nakon sjednice Skupštine ZDK održane 20. maja ove godine, kada je Skupština ZDK usvojila dopune Zakona, a kojima je odložena implementacija budžetske samostalnosti Uprave policije ZDK do 1. januara 2020. godine.

– Međutim, 20 . maja Skuptšina ZDK usvojila je amandman na odlaganje provođenja finansijske neovisnosti do 1. januara, uprkos administrativnim pripremama koje su već bile urađene – ističe visoki predstavnik Inzko u pismu.

Zbog svega navedenog, navodi se u pismu, Inzko urgria kantonalnim vlastima da ispune primjenu i implementaciju Zakona o finansijskoj neovisnosti policije ZDK, koja podrazumijeva i osigurava finansijsku i budžetsku neovisnost Uprave policije u odnosnu na ministarstvu, od 1. januara 2020. godine.

Osim Ganiću i Huskiću, pismo je upućeno i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BIH, Delegaciji Evropske unije u BIH i specijalnom predstavniku EU u BiH.


Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close