Inzko će prijaviti zvaničnike RS-a zbog zagovaranja raspada države

Vijeće sigurnosti UN razmatrat će danas stanje u BiH.
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko Vijeću sigurnosti UN-a podnijet će polugodišnji izvještaj o stanju u BiH i jasno predočiti uzroke zbog kojih je napravljeno malo pomaka u pravcu euroatlantskih integracija.

U polugodišnjem izvještaju, objavljenom na web-stranici OHR-a, Inzko naglašava da je obećavajući razvoj situacije sa početka godine zaustavljen, a da su se političke stranke upustile u beskrajnu seriju igara moći na svim nivoima.

“U vrijeme kampanje za lokalne izbore, ovi politički manevri postali su važniji od gorućih potreba građana i zemlje kao cjeline”, tvrdi Inzko.

Kad je riječ o pet ciljeva i dva uslova koje je postavilo Vijeće za provođenje mira, Inzko smatra da su vlasti BiH učinile malo na provođenju preostalih obaveza.

On ističe da bi suspenzija supervizije za distrikt Brčko mogla predstavljati važan korak u pravcu realizacije ovog cilja, te da je značajna odluka Ustavnog suda BiH obezbijedila pravni presedan i dala smjernice za rješenje državne i vojne imovine.

“Ono što me najviše brine je što zvaničnici Republike Srpske otvoreno i javno zagovaraju raspad države, istovremeno osporavajući državne institucije i nadležnosti, posebno pravosuđa, a odnedavno i Oružanih snaga BiH”, kazao je Inzko i dodao da je rukovodstvo RS intenziviralo šestogodišnju politiku otvorenog i direktnog osporavanja same suštine mirovnog sporazuma, te da svojim stavovima izaziva duboke sumnje da je privrženo najosnovnijim aspektima Daytona.
(Klix.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close