Intervju Nermin Kadrić: Svi u IO OO SDA Visoko ponudili ostavke i svoje mandate

Osnivač poljoprivredne zadruge “BIOS” Visoko mr.sci. Nermin Kadrić, član IO OO SDA Visoko u razgovoru za “Magazin plus” govori o društvenoj odgovornosti privrednika i građana, analizira političke aktuelnosti u Visokom i okruženju te naglašava istrajnost u opredjeljenju da vlastitim primjerom pokaže da se može i u aktuelnim tokovima postizari zavidan rezultat na svim životnim pravcima.

Ovdašnju javnost, najvjerovatnije najviše zanima informacija o “OSTAVKAMA” u visočkoj SDA. Sažetak tog odgovora izdvajamo kao prvi odgovor, a opširnija opservacija ove teme je cjelovitom razgovoru koji donosimo ovom prilikom.

Magazin plus: “BIOS” je nedavno obilježio 10 godina rada i postojanja.Najavili smo i nove investicijska projekte,  međutim – rijetko privrednici govore o vlastitoj društvenoj odgovornosti. Obićno se ta vrsta aktivnosti javno zanemariju ili stidljivo ističu. Šta podrazumjevata pod pojmom društveno odgovorne firme ili društveno odgovornog privrednika?

Magazin plus: Na osnovu ličnih iskustava kakvom cjenite društveno-političku realnost u kojoj živimo. Većina građana je deprsivna i inertna – šta bi poručili „običnim građanima“ koji su na svojevrstan način raspamećeni u ovakvim društvenim prilikama.

Magazin plus: Teško se oteti dojmu da se čovjek bori protiv vjetrenjača. Sistemska rješenja su upitna. Vi ste intenzivno angažirani u segmentu poljoprivredne proizvodnje. U rukovodstvu ste Zadružnog saveza FBiH, na čelu Zadruge koja slovi za regionalnog lidera,  prije neki dan su se i visočki poljoprivrednici sastajali u cilju iznalaženja zajedničkih rješenja ali je isti ispolitiziran. U javnost je iznesena informacija da ste kao član IO OO SDA Visoko prisustvovali tom sastanku, koji je bio u organizaciji druge političke partije.

Magazin plus: U rukovodstvu ste vladajuće političke partije, mislim na lokalnu vlast u Visokom. Pobjednička partija je dosta ambiciozno najavljivala kvalitativne pomake u lokaloj zajednici.  Dinamiku promjena sigurno da diktira i zatečeno stanje u vlasti, ali isto tako se teško oteti dojmu da javnost ne primjeti “avangardnost” visočke SDA – kao da neke stvari ne štimaju. Posljednjih dana se špekulira o ostavkama unutar partijskog rukovodstva.

Magazin plus: Da li vas mogu destimulirati aktuelne poteškoće  – da se odlučite posvetiti samo poslovnim obavezama a društvenu odgovornost svedete na sponzorske aranžmane, bez vlastitog učešća – društvenog aktivizma.

Magazin plus: Da li Visoko, naravno i BiH, ima političke partije koje svjesno artikuliraju “narod – građane” kao svoj prioriteni zadatak. Koliko su POLITIČARI odgovorni prema glasačima koji su im ukazali povjerenje.

Magazin plus: Na kraju razgovora, samo po sebi se nameće pitanje: kako ocjenjujete “javno mnjenje” iz vlastite perspektive – za  10 godina razvili ste respektabilnu zadrugu, iza vas je niz društvenih projekata iz sfere društvene odgovornosti, najdirektnije ste se uključili u mnoge projekte od poduzetničkih do društvenih, politički ste se angažirali, i da ne nabrajamo – da li vas “javnost” prati s istim intenzitetom ili se i vas isčitava “za jednokratnu upotrebu”, odnosno populistički tretira za potrebe estradizacije “javnog mnjenja”.

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close