Interpol traži 154 državljanina BiH

U centralnom registru Interpola trenutno se nalaze imena 154 državljanina BiH za kojima su raspisane potjernice, a među njima su osumnjičeni za ratne zločine, ubistva i teška ubistva, šverc drogom, pljačke, silovanja, finansijski kriminal i brojna druga krivična djela.

(NAP)

Na potjernici se nalaze i osobe koje imaju dvojna državljanstva, a koje traži neka druga zemlja zbog kriminalnih radnji. Jedan od primjera jeste i izvjesna Yeliseynkava Katasiaryan koju traži Bjelorusija zbog mita i korupcije, a koja ima i bh. državljanstvo, piše Patria.

Inače, BiH traži 58 bh. državljana zbog kriminalnih radnji i procesuiranja, a osim toga raspisane su i potjernice za 19 osoba koje nisu državljani BiH ali koje naša država traži zbog izvršenja krivičnih djela na prostoru BiH.

U poređenju sa zemljama regiona naša zemlja barem kada je riječ o Srbiji BiH ubjedljivo vodi, jer Srbija traži 16 osoba od čega samo šest svojih državljana, prenosi NAP.

Hrvatska traži 160 osoba, a Crna Gora svega 30. Ipak važno je napomenuti da je u većini slučajeva kod Hrvata riječ o osobama koje imaju i bh. državljanstvo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close