Interpol povukao potjernice protiv Orića i Meholjića

Generalni sekretarijat Interpola (Interpolova centrala u Lyonu) je zbog uloženog prigovora i u skladu s Rezolucijom Generalne skupštine br. AG-2010-RES-10 iz svojih baza podataka izbrisao sve informacije registrirane na temelju međunarodnih potjernica koje su ranije raspisane za bh. državljanima – Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i Amirom Mehmedovićem te Manojlom Milovanovićem.

Ovo je Agenciji FENA potvrđeno u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH iz koje podsjećaju da su, nakon što su od Ministarstva pravde BiH zaprimili obavijest da BiH protestuje protiv raspisivanja međunarodnih potjernica za spomenutim bh. državljanima, Generalnom sekretarijatu Interpola proslijedili prigovor na raspisivanje i objavljivanje ovih međunarodnih potjernica.

Također, Generalni sekretarijat Interpola je od svih zemalja-članica Interpola zatražio da iz svojih nacionalnih baza podataka izbrišu sve informacije koje su registrirali na osnovu ovih potjernica, te podsjetio da se dalja saradnja u tim predmetima ne može odvijati kanalima Interpola, jer ne bi bila u skladu s pravilnicima i Statutom Interpola, iz čega proistječe da spomenute potjernice više ne postoje u Interpolovim bazama podataka.

Podsjetimo, Interpol Beograd je, kako je objavljeno početkom februara, putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija dostavio svim članicama Interpola međunarodne potjernice za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem radi njihovog hapšenja i ekstradicije, dok je hrvatsko pravosuđe 7. januara raspisalo potjernicu za generalom VRS-a u penziji Manojlom Milovanovićem.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close