INTERAS: Imovinom od milijardu KM i dalje upravlja firma sa 5.000 KM kapitala

Foto: „Luka drvo” Šibenik – avaz


Vlada FBiH prividno promijenila odluku o firmi INTERAS

Nakon što je prvobitno Vlada FBiH prepustila upravljanje državnom imovinom iz pasivnog podbilansa vrijednom više od milijardu KM, a koja se nalazi van granica BiH, novoosnovanoj firmi INTERA, kršeći tako niz zakona, promptno su uslijedile izmjene ove odluke. Desilo se to na posljednjoj sjednici održanoj u srijedu.

Vlada je na toj sjednici promijenila prvobitni naziv firme u INTERAS, s obrazloženjem da već postoji firma s ranije utvrđenim nazivom, a onda je i suštinski izmijenila odluku u članu 6., gdje su izbrisane riječi “iz pasivnog podbilansa”.

Pravna nesigurnost

Međutim, kako su nam objasnili izvori iz Vlade FBiH, izvršna federalna vlast, zbog velikog pritiska javnosti, na ovaj način tek prividno mijenja odluku, i to tako da se stvori dojam da ogromna imovina javnih preduzeća i države iz pasivnog podbilansa neće biti pod ingerencijom novog preduzeća, koje, uzgred, ima tek 5.000 KM kapitala!

– Suštinski se, zapravo, ništa ne mijenja, jer u navedenom članu ostaje formulacija da će “društvo upravljati nepokretnom imovinom van BiH koja pripada Federaciji”. To, u prijevodu, i dalje znači da se radi o istoj imovini. Dakle, ostao je član odluke koji je sada još manje definiran te kao takav ostavlja ogroman prostor za manipulaciju – rekao nam je izvor.

Faksimil dijela spiska Centralnog registra

Uprkos ovoj izmijenjenoj odluci, situacija je ostala i dalje ista te već proizvodi pravnu nesigurnost u ovoj oblasti. Naime, Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) već je obustavila nekoliko postupaka u vezi s prodajom određenih objekata u inozemstvu.

Direkcija za pasivni podbilans, kojoj je sada Vlada oduzela nadležnosti, trenutno provodi aktivnosti na zaštiti potraživanja iz pasivnog podbilansa preduzeća, a radi se o ukupno 563 nekretnine u regionu. One su evidentirane u Centralnom registru pasivnog podbilansa FBiH.

Riječ je o prijeratnim odmaralištima, hotelima, firmama i objektima koji su u vlasništvu FBiH, ali koji ni nakon više od 20 godina nisu vraćeni u posjed vlasnika. S druge strane, postoje i podaci o vraćenih osam nekretnina državi, a to su objekti „Sarajevo-osiguranja” u Srbiji, hotel „Đuro Salaj” u Gracu i četiri poslovna prostora „Agrokomerca” Velika Kladuša u Karlovcu.

11 objekata

Također, Vlada FBiH u prošlom sazivu donijela je odluku o prodaji 11 poslovnih prostora u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo, koji se nalaze u Nišu, Valjevu, Beogradu, Novom Sadu, Užicu, Splitu, Osijeku i Ljubljani, a donesena je i odluka o prodaji odmarališta „Elektroprivrede BiH” u Gracu.

Najvrednija nekretnina iz pasivnog podbilansa je „Luka drvo” Šibenik, vlasništvo „Šipad Export-Importa”. Njena vrijednost procjenjuje se na pola milijarde KM.

Sumnjiva imenovanja

Kako saznajemo u Vladi FBiH, predviđeno je da na čelo novoosnovane firme bude imenovan Suvad Osmanagić, aktuelni savjetnik federalnog premijera Fadila Novalića. Osmanagić je bivši direktor firme “UNIS Group” te slovi za Novalićevog čovjeka od povjerenja.

Kako piše u odluci, premijer se postarao da još jedna njegova savjetnica bude angažirana u ovom poslu, a riječ je o Amri Đenđušić. Ona je zadužena da zastupa Vladu FBiH u osnivanju i registraciji preduzeća. Đenđušić je bila pravnica u “UNIS Groupu” dok je Osmanagić bio direktor te kompanije.

Autor: A. DUČIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close