Inovatori postoje da bi poboljšali kvalitet života: Čuvena izumiteljska porodica Ferizović

Sporovozna vjetrenjača sa vertikalnim jedrima posljednji je izum Aladina Ferizovića, poznatog mašinskog inžinjera iz Bihaća. On će svoj izum patentirati, a prezime Ferizović u potpisu postalo je sinonim za patente i izume u regiji.

Oslobođenje

Naime, riječ je o čuvenoj izumiteljskoj porodici, koja već generacijama ovom društvu daje genijalce. Njegov otac Hajrudin Ferizović je čuveni inovator iz Bihaća i vlasnik više od 50 patenata. Smatra se da je pojedinačno među najznačajnijim ljudima jer je zbog svojih izuma doprinio slavi 5. korpusa i odbrani Bihaća.

I prije rata ova porodica bavila se inovacijama u okviru porodične firme simboličnog imena Heureka.

Bušilica za burek

Oni sretni i zadovoljni žive samo da prave male praktične izume, koje im naručuju manji privrednici. Jedan od takvih izuma je, na primjer, modificirana boš bušilica, koju je Hajrudin specijalno izradio za rezanje vrućih bureka za jednu poznatu sarajevsku buregdžinicu.

Ili Aladin, koji je izumio četvorobojnu mašinu za sito štampu za jednu mušteriju u Bihaću.

Njih dvojica imaju zajedno oko 100 inovacija, međutim, sistem prijave patenta je skup, tako da u cijeli postupak ulaze samo ako je izum od većeg značaja i, što se kaže, za širu narodnu upotrebu.

Poklon gradu

Svoj najnoviji izum, sporohodnu vjetrenjaču sa vertikalnim jedrima, Ferizović mlađi planira pokloniti gradu Bihaću.

Aladinova djeca također su studenti mašinstva i pomažu mu prilikom izrade svakog izuma.

– Meni je logično da unuci nastavljaju sa izumiteljstvom. Jednostavno, oni su odrasli tu uz nas i sa tehnikom, vidjeli šta se radi, zavoljeli to i u tome vide svoj puni potencijal. Baš je to i poenta cijelog bolonjskog procesa školovanja, da mladi svijet vidi šta se radi i da u tome pronađe svoju vokaciju, kazao nam je Hajrudin Ferizović, dedo koji je ponosan na unuke i na sina, ali koji je još vitalan i aktivno radi na inovatorskim idejama.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close