Kultura življenjaLifestyle

INNOPRISE – projekt interetničkog pomirenja i inkluzije marginalizovanih grupa kroz poduzetništvo

Saopštenje za javnost – za objavu odmah

 

 

INNOPRISE – projekt interetničkog pomirenja i inkluzije marginalizovanih grupa kroz poduzetništvo.

 

 

Nakon što je socijalno/društveno  poduzetništvo od strane Evropske komisije prepoznato kao biznis model 21. vijeka koji uspješno odgovara na sve finansijske, društvene, kulturne i ekološke potrebe zajednica, ova vrsta poduzetništva počinje ubrzano da se razvija i u Bosni i Hercegovini.

 

Udruženje „Damar omladine“, u partnerstvu sa Udruženjem „Mladi aktivisti Kneževo“ iz Kneževa  želi da putem  projekta „INNOPRISE – projekt interetničkog pomirenja i inkluzije marginalizovanih grupa kroz  poduzetništvo“  upoznati zainteresiranu i aktivnu grupu mladih sa područja općina Visoko, Kneževo, Busovača i Kakanj  s važnošću aktivnog uključivanja u promišljanje i stvaranje prilika za zapošljavanje putem socijalnog/društvenog poduzetništva, kao inovativnog načina finansiranja dokazanog u mnogim zemljama.

 

Također,mladima želimo približiti načela održivog lokalnog razvoja, čemu socijalno/društveno poduzetništvo svakako doprinosi. Uz načela održivog lokalnog razvoja cilj projekta je i pokazati primjere dobrih praksi – upoznati mlade saosobamakoje su pokrenuli socijalna poduzeća i zadruge, i proučiti kako rade i na kojim načelima počiva njihov rad.  Mlade iz navedenih općina želimo potaknuti na promjene u njihovim zajednicamakoristeći stečena znanja i vještine. Pored treninga  na kojima će im se prenijeti teoretska znanja (npr. koncept i načela održivog razvoja, važnost uključivanja u procese donošenja odluka, kako potaknuti promjene kroz umrežavanje i partnerstvo i dr.), sudionici će kroz interaktivni rad sagledati stanje u svojim sredinama i razmisliti zajedno o smjernicama za poboljšanje istih.

 

Projekat „INNOPRISE – projekt interetničkog pomirenja i inkluzije marginalizovanih grupa kroz  poduzetništvo“ će se implementirati u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“  kojeg implementiraju UNDP, UNICEF, i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

 

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Udruženje „Damar omladine“

damaromladine@gmali.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close