INKLUZIVNIJE GOSPODARSTVO PREMA EVANGELII GAUDIUM

Na seminaru u Vatikanu sudjeluje 70-ak osoba, predstavnika međunarodnih ustanova, sveučilišta, velikih poduzeća i građanskoga društva

Papinsko vijeće za pravdu i mir organiziralo je, u suradnji s Državnim tajništvom, međunarodni dvodnevni seminar o prijedlogu pape Franje u apostolskoj pobudnici ‘Evangelii Gaudium’ za sve inkluzivnije gospodarstvo, koji je 11. srpnja započeo u Vatikanu. Na seminaru, koji se održava iza zatvorenih vrata, sudjeluje 70-ak osoba, predstavnika međunarodnih ustanova, sveučilišta, velikih poduzeća i građanskoga društva.

Osvrnuvši se u razgovoru za Radio Vatikan na zamisao o organiziranju toga seminara, biskup Mario Toso, tajnik Papinskoga vijeća za pravdu i mir, prije svega je istaknuo da spomenuta pobudnica pape Franje daje doista poticajne poglede koje valja bolje proučiti i pretvoriti u gospodarsko programiranje, jer je bilo i iskrivljenih tumačenja koja su Papu optuživala za marksizam. Valja objasniti da prijedlog ‘gospodarstva koje je sve više inkluzivno’, koje više uključuje, ne znači odustajanje od tržišnoga gospodarstva, nego štoviše vrjednovanje njegovih pozitivnih vidika.

Važno je objasniti – dodao je biskup – da gospodarstvo koje ubija, a na koje je mislio papa Franjo – jer, nažalost, mnogo je poduzetnika i otpuštenih radnika koji su počinili samoubojstvo – nije cjelokupno gospodarstvo, nego ono koje obožava novac, koje rad smatra nekim promjenljivim čimbenikom ovisnim o financijskim i monetarnim mehanizmima.

Govoreći potom o svojemu uvodnom izlaganju na seminaru, biskup je Toso istaknuo tri točke. Prva obuhvaća činjenicu da je globalizacija pokrenula postupak stjecanja prosječnih plaća siromašnijih zemalja prema bogatijima, ali je istodobno povećala nejednakosti u raznim dijelovima svjetskoga stanovništva. Te su dvije pojave rezultat iste revolucije, odnosno tržišta koje se globalizira stavljajući u snažnu konkurenciju radnike s malom zaradom i one s velikom zaradom iz zemalja s visokim prinosima.

Druga je točka – napomenuo je biskup – to da živimo u dugoj, ali obećavajućoj tranziciji koja će nas, nadamo se, iz „staroga svijeta“, podijeljenoga nacionalnim granicama, dovesti do „novoga svijeta“, naseljenoga jednom jedinom ljudskom obitelji. Treća je točka gospodarski problem kojim se gospodarstvenici tradicionalno bave, a koji je samo jedna od dimenzija današnjega problema. Valja, naime, zajamčiti da uspostavljanje gospodarske vrijednosti bude održivo na razini okoliša. Osim gospodarske dimenzije postoji, dakle, i dimenzija okoliša – primijetio je biskup Toso.

Osvrnuvši se potom na raznolikost sudionikâ na seminaru, biskup je napomenuo da to pokazuje veliko zanimanje za socijalno učiteljstvo pape Franje; zanimanje koje je, među ostalim, potaknuto i velikim problemima koji zahtijevaju uistinu opsežno viđenje, ali i programiranost, osim na gospodarskoj, također i na političkoj razini. Znamo da je do današnje krize došlo i zbog činjenice što su financije nadvladale politiku, stoga ona teško daje smjernice, i porezne financijske politike koje bi mogle uvesti financije u službu općega dobra – primijetio je biskup.

Na novinarovu primjedbu da se Papin glas sve više sluša, što pokazuje i taj seminar, biskup je Toso istaknuo da papa Franjo prati potrebe ljudi, narodâ, ljudske obitelji, i to što se tiče gospodarskih pitanja, a i onih koja se odnose na mir, održivi razvoj… Svi su ti problemi međusobno povezani i međuovisni. Valja stoga biti sposoban za opće viđenje svih problema, čimbenika, valjanosti, te u tom smislu ponuditi nove nacrte i pripremiti nove ljude koji će biti odlučni živjeti svoju važnu ulogu u gospodarstvu, društvu i politici, u velikoj odgovornosti prema općem dobru i socijalnoj pravdi – istaknuo je na kraju biskup Toso.

(kta/rv)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close