Inicijativa za izmjenu propisa u postupku registracije vozila

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je pokrenulo inicijativu za izmjenu propisa koji će građanima olakšati postupak registracije vozila i proceduru učiniti bržom i jednostavnijom.

Naime, u pripremi je projekt koji će omogućiti produženje roka važenja registracije vozila na stanicama tehničkog pregleda, osim u posebnim slučajevima ili pri uočavanju nepravilnosti kada će se u postupak uključiti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izmjenu postojećih i donošenje novih propisa koji će omogućiti implementaciju ovog projekta planirano je obaviti u narednih šest mjeseci.

Realizacijom tog projekta građani će uslugu produženja važnosti registracije svog vozila moći obavljati znatno brže i na način kako to rade građani Hrvatske već dugi niz godina, a odnedavno i u Srbiji.

Predviđeno je da se u nadležnim službama ministarstava unutrašnjih poslova i dalje obavlja prva registracija vozila, prijava i odjava vozila, te da se svi dokumenti i baze podataka iz stanica tehničkog pregleda dostavljaju na dalju obradu i kontrolu službama MUP-a ali da se izbjegnu dugi redovi i dugotrajno čekanje na šalterima.

Osim navedenog, očekuju se pozitivni pomaci u mogućnosti registracije komercijalnih vozila na određeni period u toku godine (tzv. sezonske registracije).

To bi pojedinim djelatnostima (poljoprivreda, pčelarstvo, građevinarstvo i sl…) omogućilo niže troškove, a time i povoljnije uslove poslovanja.

Projekt je rezultat saradnje s nadležnim Ministarstvom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Ministarstvom saobraćaja Republike Srpske i Službom Brčko Distrikta BiH, a sve u sklopu izjednačavanja propisa i aktivnosti koje se u ministarstvu kontinuirano provode kako bi se Bosnu i Hercegovinu približilo evropskoj praksi u oblasti registracije vozila, saopćeno je iz Fedealnog ministarstva prometa i komunikacija.

eKapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close