Inicijativa Vlade ZDK-a oko Bobovca: Vareš mora na tender

Krajem prošle godine Vlada ZDK-a podržala je i nadležnim odaslala inicijativu da se dio sredstava tamošnje turističke zajednice, prikupljenih u 2012. godini po osnovi godišnje turističke članarine i boravišne takse, odvoje u cijelosti za obnovu Bobovca.

“Riječ je o oko 216.000 KM”, kaže nam Amir Abazović, pomoćnik ministra privrede u Vladi ZDK-a, napominjući da krajnju odluku o tome donosi federalna Vlada. Prije toga bi dva federalna ministarstva, okoliša i turizma, te kulture i sporta, trebalo da se izjasne, a oni to još nisu učinili i pored nekoliko urgencija”, napominje Abazović.

Posljednja urgencija je bila 26. juna, a od Abazovića saznajemo i to da bi sredstva poslužila za rekonstrukciju kraljevskog grada, na osnovu studije Zavoda za očuvanje nacionalnih spomenika pri federalnom Ministarstvu kulture i sporta.

Kamen iz Budimpešte

Studija zahtijeva veća sredstva, no za početak tih radova i ovo bi bilo sasvim dovoljno. Saznajemo od Abazovića i za namjeru da se nadgrobne ploče u Mauzoleju na Bobovcu zamijene pločama od istog kamena od kojeg su bile i originalne prije nekoliko stoljeća dovezene iz okoline Budimpešte.

“O tome smo već razgovarali s gospodom iz mađarske ambasade u BiH”, kaže Abazović, a načelnik Vareša Avdija Kovačević nema nikakvih dilema: “Ovaj je zastoj zbog ličnog animoziteta ministra Kaplana spram mene, iako smo mi u istoj stranci. Ali, ministar je pod uticajem nekih krugova i nije prvi put da se ovo dešava”, tvrdi Kovačević, a federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan djelomično prihvata ovu optužbu.

“Prema načelniku Vareša imam puno uvažavanje, a o Avdiji mislim sve najgore i bolje mu je da me ne povlači za jezik”, ističe Kaplan, napominjući da je ovdje samo riječ o poštivanju zakonskih procedura, i to se, prema njemu, neće promijeniti ni zbog koga: “Vlada ZDK-a, niti bilo koja druga, nema nadležnost u ovom slučaju, niti ona može bilo šta rješavati preko mojih leđa”, ističe Kaplan, naglašavajući da će za utrošak sredstava, kao što se to radi od 2009. godine, uskoro biti raspisan javni poziv.

Prijatelj preko tuđih leđa

“Ako se Općina Vareš ne javi na tender ili ako ne dostavi potrebnu dokumentaciju, onda ne može ni računati na ta sredstva”, kaže Kaplan, objašnjavajući da bi prihvatanje bilo čije inicijative zdravo za gotovo bilo opasni presedan: “Suština je u tome da se neko hoće praviti prijateljem Bobovca preko leđa federalne Vlade, ubirati poene za sebe, a nama natovariti teret”, smatra Kaplan, tvrdeći da će se, ukoliko prijava Općine Vareš bude punovažna, inicijativa svakako uzeti u obzir.

“Da li bi, i u tom slučaju, sredstva išla samo Bobovcu ili još nekome, o tome ne bih nagađao”, kaže Kaplan, podsjećajući na veliki problem oko realizacije tih 25 posto sredstava koje je TZ po zakonu dužan izdvajati za okoliš i kulturno-historijsko naslijeđe.

“Moj prethodnik Grahovac je sa tim imao velikih problema. Turističke zajednice pare ne izdvajaju i kada stigne odluka da ih moraju uplatiti, čine to na dijelove. Za sada, Ministarstvo nema nikakav mehanizam za uvođenje reda”, tvrdi ministar Kaplan, a nama se čini da će Bobovac još zadugo čekati obnovu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close