index.hr: Hrvatska godinama ustašluke tretira kao nestašluke, pa su s tribina prešli na teren!

GENOCID, holokaust i etničko čišćenje više stotina tisuća ljudi, sa svim popratnim sadržajima, kao što su konc-logori, rasističke zakonske odredbe i zločini prema Srbima i Židovima, ali i prema Hrvatima “neprijateljima poretka”, predaja ogromnog dijela hrvatskog teritorija okupatorima i asistiranje pri njihovom progonu vlastitih sunarodnjaka…

(Piše: Zvonko Alačindex.hr)

Sve ovo, događalo se u najsramnijem razdoblju u povijesti hrvatskog naroda, vremenu takozvane NDH, pod službenim ustaškim pozdravom “Za dom!” i odzdravom “Spremni!”, dakle ovdašnjem ekvivalentu “Sieg – Heil!”.

Na hrvatskim tribinama “Za dom – Spremni!” ne uzvikuje se kao posveta Zrinjskom ili Jelačiću

Teško je sranje i odvratna laž, a ne opravdanje ili objašnjenje, kako bilo tko, zvao se on navijač ili Joe Šimunić, to uzvikuje dozivajući u spomen glasoviti poklič Nikole Šubića Zrinskog, koji je 1566. u posljednji juriš iz opsjednutog Sigeta krenuo s uzvikom “Za dom sad u boj!” ili nešto noviji primjer bana Josipa Jelačića, koji bi pred bitku uzviknuo “Za dom!” a vojska mu odgovorila: “Spremni umrijeti!”

Na stadionima se taj poklič pojavio i zadržao kao veličanje i morbidno romantiziranje vremena ustaša i NDH i to je istina.

Kao što zna svatko tko je bio na barem jednoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije, već godinama, pa tako i sinoć, oduševljene mase na hrvatskom “Nacionalnom stadionu” kliču tako da jedna tribina doziva drugu prvim, a ova na to odgovara drugim dijelom pozdrava.

Nakon što tako nekoliko puta sjever dovikne istoku “Za doom…”, a ovaj oduševljeno odvrati “Spremniii!!!”, uslijedi oduševljeni pljesak svih tribina, kojem se osim ove dvije, pučke, pridruži i gospodska zapadna, pa i ona južna, na kojoj su neprilagođeni domaći ili neuki gostujući navijači.

Ustaše lights

Ujedinjene u samozadovoljstvu zbog višestruko odlično obavljenog posla (navijačkog – gromkim skandiranjem bili su “12.igrač”, subverzivnog – “okolokole su veličali ustaše” i simpatizerskog – gospoda koja na utakmicu dolaze u finim cipelama i sakoima, pljeskom su podržali naše dečke u navijanju), nakon što odurlaju službeni pozdrav zločinačkog, kvislinškog i izdajničkog režima, vrate se grickanju zanimacija i jebavanju majke sucu, prije nego što će krenuti u novu motivacijsku turu.

“Ajde, ajde, ajde ustaše, ustašeee…” i “Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana”, ostali su ustašoidni, ali kompleksniji favoriti “navijačkog puka”, jer za razliku od jednoličnog, jednostavnog i kratkog skandiranja s početka teksta, od bukača zahtjevaju poznavanje višeglasnog pjevanja, melodije i ritma.

Moramo primjetiti kako već dugo vremena nismo čuli još jedan endehazijski favorit “O Hrvatska, nezavisna država..”, kao ni “Jasenovac i Gradiška Stara”, ali pripišimo to čestim promjenama trendova u navijačkom svijetu.

To je dio “navijačkog folklora”, slažu se selebovi iz lože i policajci

Najgore je kada vas dan nakon zasipanja tim zvučnim smećem, kojim se veličaju nezapamćeni ratni zločini i zločinci i što stotine policajaca mirno slušaju, u medijima dočekaju izjave reprezentativaca, dužnosnika, poznatih i slavih, kako je atmosfera bila predivna, a navijanje onako kakvi su i naši reprezentativci – vatreno.

Slova kritike onih što se ponose Hrvatskom i Hrvatima kojih se svatko normalan i prosječno obrazovan stidi, tako su rijetka, ako ih uopće i ima, općenito se svode na fusnote, više zato što bi nas zbog toga mogle kazniti Uefa i Fifa, koje ne vole kada se njihova velika predstava s još većim obrtanjem novca, kvari time što mali narodi ovako pokazuju svoje velike ideje.

Pogledajmo samo kako je najprodavaniji dnevni list u Hrvatskoj popratio, zapravo opravdao skandalozni potez borbenog reprezentativca:

Ozbiljni hrvatski medij: “Joe si je dao oduška, pa mu se otelo…”

“Joe si je dao oduška poslije utakmice, uzeo mikrofon i napravio, kako je sam rekao, ono o čemu je sanjao cijeli život. Hodao je po travnjaku od tribine do tribine i klicao ‘u boj, u boj, a otelo mu se i ‘za dom!’, na što je razdragana publika naravno bila spremna. Joeva emocija nekada ne poznaje, kao da izaziva vraga da ga netko prijavi pa da se od kockastog dresa oprosti prije SP-a…”

Popularnom Joeu, koji je “kremen Hrvatina, iz srednjebosansko-australsko-berlinskog kraja, gdje su ustaše naši dečki i hrvatska vojska, ne misli on ništa loše”, dakle “otelo” se urlanje na koje je oduševljeno odgovaralo na tisuće onih, koji će na kritike kako rade nešto odvratno, ako su malo “upućeniji”, odgovoriti tiradom o Zrinskom i Jelačiću, dok će većina spremno citirati Joea:

Spreman, ali za učenje povijesti svoje zemlje

“Za dom spremni i to? Igrao sam za svoj dom, oni kojima to smeta mogli bi malo nešto pročitati i proučiti povijest. Ako to nekog smeta, onda je to njegov problem.”

Problem je Josipe, što si ti tek jedan od mnogih koji urlikanjem “Za dom – spremni!”, pokazuju da nemaju pojma o zemlji za koju igraju i za koju navijaju, a posebno o njenoj povijesti. Dok ne naučiš, barem šuti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close