-TopSLIDEBiHPolitika

Indeks percepcije korupcije: BiH konstantno nazaduje

TI BiH predstavio je danas rezultate Indeksa percepcije korupcije (CPI) za 2015. godinu, koji svake godine rangira zemlje širom svijeta u odnosu na percepirani nivo korupcije u javnom sektoru, javlja TV1.

BiH je ove godine dobila ocjenu 38, na skali od 0 do 100, gdje 0 predstavlja najviši nivo percepirane korupcije, dok 100 predstavlja najniži nivo korupcije, i nalazi se na 76. mjestu, od ukupno 168 zemalja uključenih u istraživanje.

Naša država nazadovala je u odnosu na prošlu godinu, kada je ocjena iznosila 39, a primjetan je i konstantan pad na ljestvici, počev od 2012. godine, kada je BiH imala ocjenu 42.

TI BiH je tokom prezentacije ocijenio da je nazadak BiH potpuno očekivan, imajući u vidu neefikasnost u borbi protiv korupcije u svim segmentima: agencije za provođenje zakona nisu međusobno koordinisane i neefikasne su; statistički podaci procesuiranja korupcije su poražavajući; primjena zakona o sukobu interesa je u proteklom periodupotpuno izostala na nivou BiH, FBiH i Brčko Distrikta; nije obezbjeđena efikasna prevencija korupcije u javnim nabavkama.

Na sve to, vlasti na svim nivoima konstatno nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad radom nezavisnih institucija i u potpunosti politizovati javnu upravu.

Predsjedavajući Odbora direktora TI BiH Srđan Blagovčanin istakao je da je ovako stanje apsolutno neodrživo, te da je ekstremna rasprostranjenost korupcije dovela do potpunog urušavanja institucija i gubitaka za građane i državu, koji se mjeri milijardama maraka.

“TI BiH apeluje na vlast u BiH, kao i na EU i međunarodnu zajednicu da najozbiljnije shvate problem korupcije u zemlji i pruže podršku borbi protiv korupcije, jer ona ozbiljno prijeti da potpuno destabilizuje zemlju i izazove eskalaciju konflikta i socijalnih nemira”, zaključio je Blagovčanin.

(Vijesti.ba / TV1)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close