Incident u Srebrenici nisu napravili Srebreničani!

Prenosimo ekskluzivnu izjavu koju je reisu-l-ulema IZ u BiH, Husein ef. Kavazović dao za Radio BIR:

Dvadeset je godina od genocida u Srebrenici. Svi znamo šta je se ovdje događalo. Svi znamo koji su zločini počinjeni u Srebrenici. Koji je genocid ovdje nastao!

Bol je velika. Tuga je velika. Naravno, ponekada u toj boli, to sam i kazao danas muslimanima, ljudi izgube prisebnost.

Mislim da mi trebamo ostati dostojanstveni u našoj boli, dostojanstveni u našoj vjeri, u našoj tradiciji, na koncu je muslimanskoj da poštujemo svakoga ko je došao na dženazu. Ja vjerujem da ovo nisu izazvali Srebreničani. Ja sam u to duboko ubijeđen.

Ovo su izazvali oni koji su došli ovdje, naravno, ne mogu suditi s kojim nijetom (namjerom) ali ovo u svakom slučaju nije se trebalo dogoditi.

Bez obzira na bol koji mi imamo i koja je velika.

S druge strane, ako već hoćemo kazati i to: mala količina stida koju je danas mogao premijer Srbije danas ovdje doživjeti nije ništa u poređenju sa količinom boli koju majke godinama nose u Srebrenici.

Mislim da će on ovo razumjeti i da će on potpuno nastaviti u duhu onoga što je kazao da treba između Bošnjaka i Srba da se dogodi pomirenje, da se dogodi nova stranica, jedannovi život i mislim da je to jako važno.

Ako to bude razumio u ovome svemu danas biće dobro, ako ne bude to razumio, onda naravno mi ćemo nastaviti svojim putem dostojanstveno, i trebamo nastaviti dostojanstveno svojim putem.

I želim kazati muslimanima usitinu hadis Allahovog Poslanika, bez obzira na našu bol: “Kada vam dođe uglednik jednog naroda iskažite mu poštovanje.”

To je sunnet, i tako se trebamo ponašati.

Bez obzira na ono što se dogodilo.

A dogodio se strašan zločin genocida u Srebrenici!

 

Damir ef. Peštalić je takođe ekskluzivno za radio BIR potvrdio da incident nisu pokrenuli Srebreničani, da je to uradila ubačena grupa. Ef. Peštalić je napomenuo da je ispod Musalle već jedan izgrednik odveden od strane obezbjedjenja, te da sumnja da se radi o pripadniku te grupe.

On postavlja i pitanje: “Kako je moguće da Vučić prođe toliko prostora, da mu se ništa ne desi, i da incident započne baš gdje je najveća gomila? Žrtve genocida su uvijek bile dostojanstvene u svojoj boli, osvete nije bilo, nije bilo izgreda, osim naručenih” – kazao je ef. Peštalić.

BIR.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close