Javne ličnostiM plusVisoko

In memoriam: “Zlatni ljiljan” Mehemed Hodžić – Hodža

HODŽIĆ MEHEMED – HODŽA rođen u Zvorniku 28.07.1954.godine – umro/preseliona Ahiret 13.07.2019.godine u Visokom.

Živio u Visokom u ulici Alije Izetbegovića.

Oženjen suprugom Refijom sa kojom ima tri sina Vedran, Ednan i Elvis.

Po zanimanju je bio aktivno vojno lice JNA na službi u Visokom.

Odmah na početku agresije na BIH razdužuje se u bivšoj JNA i stavlja naraspolaganje Opštinskom štabu TO Visoko za odbranu našeg grada i domovine kaoiskusan i vojno obrazovan oficir na komandirsku dužnost u Odredu Visočica od17.04.1992.godine.

Formiranjem trećeg odreda Armije RBiH Visoko od 08.07.1992.godinepostavljen je na mjesto komandira čete sa zonom odgovornosti Kopači, Vratnica.

Kako je uvijek izražavao želju i potrebu za ofanzivnim borbenim zadacima odkomande brigade traži da bude raspoređen u jedinicu za borbena i ofanzivnadejstva u Udarni odred  gdje jepostavljen na mjesto zamjenika komandanta od 01.11.1993.godine.

Prilikom izvođenjem ofanzivnih borbenih dejstava u rejonu selaVišegrad-Dragaća kao komadanta i vođa Udarne jedinice uspio je ovladatipomenutim rejonom, međutim poslije nekoliko odbijenih kontranapada neprijateljapogođen je gelerom granate u predjelu stomaka. Od povrede ostao je bez bubregai ljekarska komisija mu je procijenila ratnu invalidnost od 50 % trajno.

Poslije oporavka od ranjavanja Hodža se na svoj zahtjev ponovo angažuje uodbranu tražeči da opet bude u ofanzivnim i manevarskim jedinicama ali daljenastavlja u Komandi 302.mtbr a poslije u 316 i 136 bbr kao oficir za obuku boracaza ofanzivna borbena dejstva odnosno izviđačko-diverzantska dejstva.

Osnivanjem Ratne oficirske škole u Zenici od 20.07.1994.godine raspoređenje na mjesto komandir za obuku kadeta oficira rod pješadija, gdje ostaje dozavršetka Agresije na BIH.

Poslije Agresije svoj radni angažman nastavlja u Vojsci Federacije BIH dopenzionisanja 2004.godine. Vrijedno je istači da je naš Hodža obavio i najvećusvetu dužnost muslimana Hadž.

 Naredbom predsjednika RBIH AlijeIzetbegovića 1994.godine činovan u čin Kapetana Armije RBIH.

Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresiji na Republiku BIH 1993.godine kao pripadniku 302.mtbr Generalštab Armije RBIH mu dodjeljuje najveće ratno priznanje Zlatni ljiljan.

Visoko, 15.07.2019.godine

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close