In Memoriam: Šejh hadži Omer ef. Bukurević

ŠEJH HADŽI OMER EF. BUKUREVIĆA

Šejh hadži Omer ef. Bukurević k.s. rođen je 1907. godine u Visokom. On je najstariji sin Emina i Almasa hanume. Majka mu je bila kći Hasan-age Pinjagića, a praunuka Ahmed ef. Pinjagića, koji je sagradio medresu u Visokom. Njegova majka je bila muallima i obavljajući taj časni posao zaradila je i penziju. Otac mu je rano preselio. Bio je blage naravi i veliki namašćija.

(Mirsad Tabak)

Šejh hadži Omer ef. Bukurević k.s. je išao u mekteb na Kraljevac, zvani Ibtedija, pred Ali ef. Krehića. U drugi razred ide pred hafiz efendiju Mehagića. Poslije toga prelazi u Ruždiju i uči pred Mehmed efendijom Hadžimehmedagićem. Osnovnu školu završava za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Upisuje tabačko-kožarski zanat, koji završava za tri godine. Svjedodžbu-diplomu dobiva u 18 godini života, kada i postaje samostalni zanatalija. 1928.godine odlazi na odsluženje vojnog roka. Vrativši se poslije devet mjeseci, nastavlja sa zanatom, a paralelno s tim posjećuje tekije, kao i druga mjesta gdje se učio mevlud i obavljao zikir.

Godine 1935 ulazi u tarikat i postaje derviš šejh hadži Refik ef. Hadžimejlića k.s.. Pošto je bio ašik, a imao je lijep glas, svijet ga je zvao na mevlude. 1938 godine, nadahnut aškom, ljubavlju prema Allahu dž.š. ispjevao je svoju prvu ilahiju „Ja Ilahi Zati Paki“,koja je na zahtjev šejh hafiz Muharem ef. Lemeša k.s. i šejh Abdul-Latifa ef. Hadžimejlića k.s. upisana u derviške medžmue u tom vremenu.
Posjećuje tekiju u Visokom, kao i ostale tekije, sve do zabrane rada tekija od strane Rijaseta I.V.Z. 1952.godine. Poslije toga sa ihvanima i ašicima po kućama provodi vrijeme u mehabbetu i zikiru.

Na Izborima Odbora I.V.Z. 1966 godine biva izabran za predsjednika, gdje ostaje na toj dužnosti oko petnaest godina. Za to vrijeme uspio je da otvori tekiju u Visokom koju je sagradio šejh hafiz Husni ef. Numanagić. U tom periodu su napravljene Bijela (Šerefuddin) i Šadrvanska džamija u Visokom i mnogo džamija u okolini.

Prije nego je preselio šejh Abdul-Hakk, k.s. 1980.godine, postavlja hadži Omer ef. Bukurevića za rukovodioca tekije, a par godina kasnije dobiva idžazet-namu za šejha tekije u Visokom. Važno je istaći da se za njegova života, u vrlo teškim uslovima, za vrijeme rata u Bosni, izgradila nova tekija na starom mjestu. Tekija je završena i otvorena 1995.godine.
Radio je bez prestanka sve do jula 1997. godine ili rebiul-evvela 1418. hidžretske godine, kada je morao napustiti svaki rad i leći u postelju, iz koje se povremeno i pomalo i dizao, dok iza kratke bolesti nije preselio na bolji svijet.

Bila je srijeda, 10. decembar 1997. godine ili 10. ša'bana 1418. hidžretske godine, kada je naš dragi šejh hadži Omer ef. Bukurević k.s. ispustio svoju plemenitu dušu. Dženazu mu je klanjao uvaženi šejh hafiz Mustafa efendija Mujić, kojoj su prisustvovali mnogi muhibi, derviši i šejhovi iz Visokog, Sarajeva, Zenice, Travnika, Fojnice i drugih mjesta.

U četvrtak 11.decembra/11. ša'bana (1997/1418) njegovo tijelo je pokopano u Gradskom groblju u Visokom iza ikindije namaza.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close