Kultura

In Memoriam: Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH

Jeremy John Durham Ashdown (fon. Džeremi Džon Duram Ešdaun, 27. februar 1941 – 22. decembar 2018), poznatiji kao Paddy Ashdown (Pedi Ešdaun), bio je britanski političar i vođa liberalnih demokrata od 1988. do 1999.

Ashdown je pripadao britanskom plemstvu kao baron Ashdown od Norton-sub-Hamdona (‘Baron Ashdown of Norton-sub-Hamdon). Ova titula nije nasljedna. Bio je član Najčasnijeg tajnog savjeta njenog veličanstva i vitez Britanskog carstva.

Ashdown je bio najstariji od sedmoro djece, rođen u New Delhiju u  Indiji gdje je njegov otac bio kapetan u indijskoj vojsci. Odrastao je uglavnom u Sjevernoj Irskoj i učio je u Bedford školi u Engleskoj. Od 1959. do 1972. godine bio je mornar u Kraljevskoj mornarici i oficir u komandosima i specijalnoj brodskoj službi. Nakon što je napustio mornaricu, radio je na industriji i bio je mladi radnik dok nije bio izabran kao član parlamenta iz Jeola za liberalnu stranku. Neki su optužili da je radio za MI6 dok je bio diplomat u Ženevi 1970-ih godina.

Domu naroda Ujedinjenog Kraljevstva bio je predstavnik SDP-liberalnog saveza za trgovinu i industriju, a kasnije i za obrazovanje. Nakon udruživanja koje je stvorio liberalne demokrate, on je postao vođa stranke. Vodio je liberalne demokrate u dva izbora, 1992. i 1997. godine.

Kao vođa bio je značajan predlagač za saradnju liberalnih demokrata i “Nove” Labour stranke i imao je redovne tajne sastanke sa Tonyem Blairom u kojima su planirali koalicijsku vladu. Nakon pobjede laburistâ 1997. godine, uspostavljena je “Jenkins komisija“, sa liberalnim demokratskim predsjednikom Roj Dženkinsom, da bi se razmotrilo izborno preustrojstvo, što je bio Ashdownov glavni zahtjev. Plan da liberalni demokrati čine što značajniji dio vlade je bio nastavljen, ali je bio neuspješan zbog opozicije starijih labourističkih ministara.

Ashdown je napustio vodstvo 1999. godine i nasljedio ga je Charles Kennedy. Postao je vitez 2000. godine i doživotni član Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je napustio Dom naroda 2001. godine. Nakon što je napustio britansku politiku, Ashdown, koji je uvijek podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, postao je visoki predstavnik Međunarodne Zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine.

Ashdown je bio oženjen, imao je dvoje djece i dvoje unučadi. Govorio je mandarinski kineski i druge jezike.

***

Bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown preminuo je 2018. godine u 77. godini nakon što mu je dijagnosticiran ozbiljan oblik raka mokraćne bešike.

Ashdown je slovio za veoma principijelnog visokog predstavnika u našoj zemlji te je pokrenuo mnoge reforme u BiH, a ostao je poznat po tome je što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum.

Ashdown je podržavao međunarodnu intervenciju u Bosni i Hercegovini, a postao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini 27. maja 2002. godine. Tu funkciju je obavljao do 30. maja 2006. godine.

On je nedavno, zajedno sa bivšim visokim predstavnicima Carlom Bildtom i Christianom Schwarz Schillingom, uputio pismo visokoj predstavnici za vanjske poslove i sigurnost Evropske unije Federici Mogherini povodom sve češće najave “prekrajanja granica” na Balkanu, te ukazali da je  aktuelni izbor članova Predsjedništva BiH dobar.

On je u jednom intervju kazao da je BiH napustio šest mjeseci prerano, te da je za vrijeme svog mandata sigurno pravio i greške.

“Ako kao stranac s velikim ovlastima dođete u tako kompleksnu zemlju kao što je BiH, naravno da ćete napraviti greške. Uveliko su mi pomagali i vodili me prijatelji među bosanskim narodom, kojeg zaista volim, i političarima koji su bili uz mene, a to su Dragan Čavić, Adnan Terzić i donekle Mladen Ivanić. Oni su me vodili i prihvaćali su greške koje sam pravio. Da li sam pravio greške? Da. Vjerujem da sam napustio Bosnu šest mjeseci prerano. Vjerujem da smo policijsku reformu doveli do tačke s koje je morala ići naprijed, vjerovao sam da se postignuto ne može poništiti, ali nisam bio u pravu. Nažalost, vjerujem da je to bio početak poništavanja institucija koje smo imali. Krivim sebe za to, ali krivim i međunarodnu zajednicu jer nije nastavila taj proces”.

Jeremy John Durham Ashdown, poznat kao Paddy Ashdown, bio je britanski političar koji je bio bio lider liberalnih demokrata od 1988. do 1999. Ashdownova titula je barun Ashdown od Nortona pod Hamdonom, bio je član Tajnog vijeća Velike Britanije i vitez Britanskog Carstva.

Postao je vitezom 2000. godine, a 2001. godine, nakon što je napustio Dom naroda, proglašen je i doživotnim članom Doma lordova.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close