Kultura

In memoriam: Kinkel, Izetbegović i Tuđman u Mostaru 23. jula 1994. godine

Ekskluzivne fotografije: Kinkel, Izetbegović i Tuđman u Mostaru 23. jula 1994. godine

Bivši dokancelar i ministar vanjskih poslova Njemačke Klaus Kinkel preminuo je u 82. godini.

Mostarci ga pamte kao velikog prijatelja koji je sa pozicije ministra vanjskih poslova Njemačke veliku pažnju posvetio upravo gradu na Neretvi. 
Zalagao se za uspostavljanje EU administracije u Mostaru na čelu sa Hansom Koschnickom. 

Kinkel i Koschnick bili su časni ljudi koji su svim srcem bili predani uspostavi miri i spajanju ratom pokidanih veza i mostova među ljudima, te radili sa svima zajedno za dobrobit cijelog i jedinstvenog grada Mostara.
Kinkel je predano radio na uspostavi mira u Mostaru, što je bio i test za uspjeh Federacije BiH. Naime, stvari su bile jasne – bez uspjeha u Mostaru, ne bi bilo ni oživotvorenja Federacije BiH, a bez toga ni a Dejtonskog sporazuma.
23. jula 1994. godine su lančani most, podignut na mjestu srušenog luka Starog mosta , zajedno sa Kinkelom prešli predsjednik Predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i tadašnji gradonačelnici istočnog i zapadnog dijela Mostara, Safet Oručević i Mijo Brajković.
Delegacije su tom prilikom prošetale i starom jezgrom Mostara, a neposredan susret sa novinarima i brojnim građanima upriličen je u ambijentu Koski Mehmed-pašine džamije u nesposrednoj blizini Mosta.
Vašingtonskim sporazumom, kojeg su u februaru te godine potpisali Tuđman i Izetbegović, uspostavljena je Federacija BiH, a Grad Mostar došao je pod upravu Evropske unije (EU). Njemački diplomata Hans Koschnick imenovan je za prvog evropskog administratora u Mostaru.
Mostarci se još uvijek sjećaju Kinkelovih riječi na press konferenciji u Sarajevu, gdje je proučio: “Mostar svakako treba biti jedinstven grad, za sto se zalaže i EU administrator, Hans Koschnick. Za smirivanje situacije u tome gradu angažirat ću se lično, u suradnji s državnim sekretarom SAD, Warren Christopherom“.

Kao njemački ministar vanjskih poslova prvi je predložio formiranje suda koji bi tretirao ratne zločine na području bivše Jugoslavije nakon čega je i uslijedilo formiranje Haškog tribunala.

U fotogaleriji pogledajte ekskluzivne fotografije posjete Mostaru 23. jula 1994. godine koje nam je iz svog arhiva ustupio Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara. Inače, Centar za mir će povodom Kinkelove smrti večeras u 20 sati posebnim bojama osvijetliti Stari most.

(Vijesti.ba)


Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close