-TopSLIDEBiHPolitikaZDK

Imovina koju posjeduje Fuad Kasumović, ali i kako je izbačen iz SDA

LICE SA NEOGRANIČENOM NEODGOVORNOŠĆU: Portal „SB“ je prije četiri godine objavio tekst o imovini koju posjeduje Fuad Kasumović, ali i kako je izbačen iz SDA

„Kasumović i njegova supruga su vlasnici: tri stana, dva poslovna prostora, kuće, zemljišta i benzinske pumpe“.

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je 2016. tekst o nekretninama koje posjeduju Fuad Kasumović i njegova supruga Mersija Kasumović. Pod egidama „Imovina“ i „Sudski postupci“, piše sljedeće:

„Kasumović i njegova supruga su vlasnici: tri stana, dva poslovna prostora, kuće, zemljišta i benzinske pumpe. Novinarima CIN-a je kazao da koristi automobil Audi A6 koji je registrovan na ime kćerke Aide.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je Kasumovića teretilo za nesavjestan rad, jer je kao direktor Carinske uprave FBiH potpisao nalog za transfer 69.000 KM carinarnici u Tuzli na ime materijalnih troškova i zakupa prostorija.

Međutim, novac je iskorišten za kupovinu stana jednog službenika Uprave. Nakon petogodišnjeg sudskog procesa Kasumović je oslobođen optužbi.

Centralna izborna komisija je 2008. godine Tužilaštvu BiH dostavila izvještaj protiv Kasumovića zbog sumnje da u imovinskom kartonu iz 2007. godine nije prijavio cjelokupnu imovinu.

Kasumović je rekao novinarima CIN-a da ga niko u vezi sa ovim pitanjem još nije kontaktirao.

Kasumović je, također, kazao da ga nisu kontaktirali ni u vezi sa optužbama koje je protiv njega iznijela Finansijska policija FBiH.

Ova policijska institucija je 2003. godine podnijela izvještaj Tužilaštvu SBK-a u kojem je Kasumović osumnjičen da je sebi i drugim funkcionerima Carinske uprave FBiH isplatio novčanu naknadu za nepostojeći odvojeni život.“

Časopis „Stav“ mu, pak, ovo stavlja na teret: „Zemljište od 3.622 m2 na kojem je napravio benzinsku pumpu koja je 2010. godine procijenjena na 1.000.000 KM, kuću i zemljište od 1.602 m2 u Zenici, poslovni prostor od 131 m2 u Aska Borića, procijenjen 2010. godine na 709.000KM, stan od 68 m2 u Gornjem Vakufu, stan u Sarajevu od 77 m2, stan na adresi Talića brdo Zenica, zemljište u Gornjem Vakufu od 72 m2, zemljište u Perinom Hanu, poslovni prostor u Crkvicama od 117 m2. Kasumović posjeduje i porodičnu kuću u Gornjem Vakufu koju kroz imovinski karton nije prijavio, kao ni dionice više firmi.“

Niko sa preciznošću ne može tvrditi koliko je „teška“ imovina supružnika Kasumović, ali dovoljno je samo da saberete podatke iznad ovog pasusa i malo pogledate cijene na OLX-u, i biće vam jasno.

Uglavnom, Predsjedništvo SDA je na sjednici održanoj 24. juna 2016. donijelo zaključak da članovi SDA koji su se za Lokalne izbore, održane iste godine, prijavili kao nezavisni kandidati, po Statutu prestaju biti članovi Stranke. A Kasumović se jeste prijavio, ali SDA ga je istjerala i zbog činjenice da su mu vlastiti interesi ispred stranačkih i državnih, te da je itekako umio novac umjesto u državni budžet „transferirati“ u sopstvenu „kasicu-prasicu“.

Kasumović je čak zloupotrijebio lik i djelo nekadašnjeg gradonačelnika Zenice, rahmetli Huseina Smajlovića, kada je rekao da Smajlović upravo Kasumovića vidio kao svog nasljednika. No, prste su onda umiješali, kako je rekao, “zli i moći željni” SDA-ovci, koji su ga nesretnog, nevinog i neshvaćenog isključili iz vlastith redova.

Pisalo se i da je ukupna nominalna vrijednost njegovih dionica, zaključno sa 2016., 673.753 KM, dok je Fuad Kasumović prikazao iznos od 20.000 KM.

Takođe nije prijavio ni da njegova supruga, pored dionica koje ima u kompaniji „Borac“ iz Travnika, posjeduje i 25% dionica u firmi “SB FARM” iz istog grada.

(S. B.)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close