-TopSLIDEBiHPolitika

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Nihadom Ukom

ČETIRI STRANKE SU NA VLASTI

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda, Naša stranka i Stranka za BiH na današnjoj sjednici izglasali su novi saziv Vlade Kantona Sarajevo.

U Vladi KS predvođenoj novim premijerom Nihadom Ukom imenovano je i 12 kantonalnih ministrica i ministara. Za novi saziv su glasala 22 zastupnika, 10 je bilo protiv, a dva suzdržana.

SDP je odlučio da će Adnan Šteta i Haris Vranić ostati ministar saobraćaja, odnosno ministar zdravstva te da će Enda Pavić Pečenković biti ministrica za socijalna pitanja. Kenan Magoda bit će ministar za sport i kulturu.

NiP je odlučio da će Admir Katica i Omer Osmanović ostati ministar unutrašnjih poslova, odnosno ministar za boračka pitanja. Naida Hota-Muminović također će ostati ministrica obrazovanja i odgoja, Zlatko Mijatović bit će ministar privrede. Darja Softić Kadenić ostaje ministrica pravde i uprave dok će ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti Pavle Krstić. SBiH je odlučiila da Emir Dedović bude ministar finansija, a Almir Bečarević ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Prije imenovanja Nihad Uk predstavio je zastupnicima ekspoze vlade. Na početku obraćanja, Uk je naglasio kako ne smiju zaboraviti da predstavljaju glavni grad države.

– Ne smijemo zaboraviti da svi predstavljamo Sarajevo. Grad simbol. Simbol stradanja, otvorenosti, sporta, dobrog humora, komšiluka i gostoprimstva. Naš zajednički zadatak je da našem kantonu vratimo dignitet koji je nerijetko izostajao – rekao je Uk.

Slobodna Bosna

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close