BiHPolitika

Imamo priliku da sačuvamo 9984 života u BiH,…

Imamo priliku da sačuvamo 9984 života u BiH, zašto nam ti ljudi nisu prioritet!

U Sarajevu su prekoračene propisane vrijednosti za ugljen-monoksid, jer je dnevni prosjek bio četiri do pet puta viši od propisanog, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema trenutnoj prognozi vremena, narednih dana očekuje se zadržavanje visoke koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, te prekoračenje propisanih vrijednosti na cijelom prostoru po kotlinama i dolinama u BiH, saopšteno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda.

Prethodnih dana došlo je do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti koncentracija zagađujućih čestica u svim gradovima u kojima se vrše mjerenja, zbog izjednačavanja temperature na visini i tlu.

U Sarajevu su prekoračene propisane vrijednosti za ugljen-monoksid, jer je dnevni prosjek bio četiri do pet puta viši od propisanog, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Tuzli, Zenici i Kaknju nivo zagađenja bio je tri do četiri puta viši od propisane vrijednosti.

U saopštenju se navodi da je jutros u 8.00 časova počela opadati koncentracija zagađujućih materija, a da se u višim dijelovima kotlina pojavljuje i slab vjetar koji mjestimično uspijeva da popravi kvalitet vazduha.

Podsjetimo da je Sarajevo juče bilo najzagađeniji grad u svijetu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u BiH od posljedica zagađenosti vazduha svake godine umre oko 10.000 ljudi, izjavio je početkom ove godine ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Hagelberg je tom prilikom rekao da bi u BiH, kada bi se uvele sveobuhvatne promjene u zaštiti životne sredine, umjesto 10.000, bilo 16 smrtnih slučajeva godišnje.

“Ako uzmemo u obzir da bi se svake godine, ukoliko bi se situacija promijenila, mogla sačuvati 9.984 života, da bi jedna četvrtina stanovnika BiH duže živjela i da bismo svi živjeli u zdravijem okruženju, ne razumijem zašto ovo pitanje nije prioritet u ovoj zemlji”, naveo je tada švedski ambasador.

Hagelberg smatra da je aspekt zdravlja najvažniji, ali da treba uzeti u obzir i ekonomsku situaciju, jer se smatra da bi bruto domaći proizvod /BDP/ BiH za 21 odsto bio bolji, ako bi se poboljšala situacija sa kvalitetom vazduha. Prema njegovim riječima, poboljšanje kvaliteta vazduha tijesno je i u vezi sa ispunjavanjem zahtjeva za pristupanje BiH u EU.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close