Ima li razloga za strah: BiH u antiterorističkoj koaliciji protiv Islamske države, a da i ne zna za to

Bh. građani su putem web stranice State Departmenta u mogućnosti saznati da je i BiH dio antiterorističke koalicije protiv Islamske države, na čijem čelu su SAD i Velika Britanija

“Mi radimo po odlukama Predsjedništva BiH i pripadnici OSBiH nisu angažovani u antiterorističkim aktivnostima SAD-a protiv Islamske države”, rekao je za Dane Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, odgovarajući na naše pitanje da li je do ovog Ministarstva došla odluka ili bilo koji akt kojim bi pripadnicima OS-a i Ministarstva bilo naređeno da se uključe u aktivnosti antiterorističke koalicije koju protiv Islamske države u Siriji i Iraku vode SAD i Velika Britanija.

Iako su iz perspektive bh. građanina Irak ili Sirija daleko, informacija o najmanje 150 bh. građana koji se bore na strani ekstremista u Siriji i informacija o već 20 poginulih bh. građana koji su otišli da se bore rame uz rame sa pripadnicima Islamske države je zabrinjavajuća.

Podsjetimo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo prije nekoliko godina je izjavio da u BiH boravi 3.000 vehabija.

Šta o priključivanju BiH antiterorističkoj koaliciji kažu iz Predsjedništva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i eksperti za pitanje terorizma, kakve su poruke iz okruženja… pričitajte u cijelom tekstu u novom broju magazina Dani koji je od juče u prodaji.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close