Ima li javnost pravo znati ko su vlasnici Radončićeve imovine?

DA SE NE ZABORAVI

Objavljeno: 24.11.2012.

O Fahrudinu Radončiću je rečeno mnogo toga, uvijek su bili krivi mediji jer su, zaboga, podmetali mu razne afere, imovinu, pogrešno navode nivoa obrazovanja i ostalo…

Nevin, kakav se samo i mogao družiti s Naserom Keljmendijem, o sebi je uvijek pričao bajke, predstavljajući se intelektualcem, trudbenikom i ovdašnjim Donaldom Trumpom, Berlusconijem iz BiH. Ko je, zapravo, tvorac američkog sna na gusinjsko-plavski način slikovito ilustrira sam ministar koji je – uz blagu pomoć koalicionih partnera iz SDP-a BiH – u četvrtak u zgradu Zajedničkih institucija ušetao s ličnim obezbjeđenjem.

KV trgovac i nastavnik likovnog

Ovaj put ćemo se voditi također ličnim stavovima: izjavom ministra Fahrudina Radončića da oslikamo njegov put od trnja do tornja. U nastavku donosimo profil ministra Radončića napravljen uvidom u potpisanu izjavu kandidata koja je dobila zeleno svijetlo kako od Centralne izborne komisije, tako i od Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), iako neki podaci – kaže SIPA – iz objektivnih razloga nisu mogli biti provjereni. No, niko ne kaže kako je Vjekoslav Bevanda, predsjedatelj Vijeća ministara, mogao predložiti neprovjerenog kandidata za ministra sigurnosti?!

Fahrudin Radoncic, el greco

KV trgovac, nastavnik likovnog vaspitanja, predratni, ratni i poratni novinar, književnik, medijski magnat, investitor, graditelj, vlasnik kuće, seoskog imanja, voznog parka, aviona i jahte, osnivač i lider političke partije Savez za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić u četvrtak je imenovan za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Rođen prije 55 godina u Ivangradu – Berane nakon završene osnovne škole upisao je ŠC “Vukadin Vukanović” u Ivangradu te isti završio dobrim uspjehom, sve trojka do trojke, i stekao zvanje kvalifikovanog trgovca. Nakon toga je upisao Univerzitet “Veljko Vlahović” Titograd i naredne četiri godine sticao zvanje nastavnika likovnog vaspitanja (dva na jedan, što bi se reklo).

Fahrudin Radoncic, dokazi

Kako bi potkrijepio pisanim dokazima stepena obrazovanja Radončić je dostavio kopije uvjerenja i svjedodžbi, međutim njihovu vjerodostojnost nije uspjela provjeriti Agencija za istragu i zaštite BiH (SIPA) (vidi faksimil). SIPA nije mogla provjeriti ni potvrditi ni dokaze o radnom iskustvu novog ministra za vrijeme boravka u Crnoj Gori koji je naveo da je u periodu od 1. 1. 1978 do 15. 1. 1985 radio kao urednik i v.d. glavni urednik lista “Omladinski pokret” u Podgorici odakle je 1985. otišao da radi u Opštinski komitet. U komitetu je, kako je naveo, bio zaposlen kao društveno-politički radnik/izvršni sekretar za informisanje i time se bavio sve do 1990. kada je, kako kaže, “smijenjen zbog dolaska nove garniture na vlasti – Antibirokratka revolucija”.

Nakon smjene u Komitetu Radončić je radio kao dopisnik iz Podgorice zagrebačkog lista Danas da bi se, kaže, 1991. preselio u Sarajevo i osnovao “Avaz”, izdavačku i štamparsku djelatnost i društvo za nekretnine i hotelijerstvo. U međuvremenu je 1990. objavio knjigu “10.000 dana robije”, odnosno biografiju Adema Demaçija. Tokom agresije na BiH, dostavio je potvrdu, bio je novinar u Štabu Vrhovne komande, 1993. je pokrenuo sedmičnik Bošnjački avaz, a dnevnu novinu Dnevni avaz pokrenuo je u oktobru 1995. Radončić ne piše u svojoj biografiji, da je bio u zatvoru septembra 1993, zbog sumnji o odavanju službenih i vojnih tajni: to je ona čuvena epizoda kada je Radončić naprasno postao Bošnjak i počeo da sprema bošnjačku novinu. U ekspanziji koju mu je omogućila tadašnja vladajuća SDA elita, pokrenuo je reviju Azra, sedmičnik Express, Sport, politički magazin Global i desetak drugih izdanja, a (bio je) vlasnik i televizije Alfa. Čije je to sve sada – ne piše u kartonu, u kome potpisnik Radončić eksplicite navodi da niko njegov ne posjeduje ama baš nikakvu privatnu firmu, a u kartonu piše da nesretnik nema ni vlastito auto.

Osim novinarstvom, hvali se novi ministar, bavio se i graditeljstvom pa je tako u poratnom Sarajevu izgradio zgradu, hotel, toranj… da bi 2010. odlučio da uđe u politiku i osnuje stranku kojom i danas rukovodi (kao poslodavac naveden je Kongres SBB). Treba napomenuti da je ovaj veliki Bošnjak član Saveza komunista bio od 1977. do 1989. godine.

Čitajući sva dostignuća ministra Radončića skoro da se čovjek sažali, no nikako da vajni ministar ponudi odgovor kako je dopisnik iz Podgorice dolaskom u Sarajevo s onom legendarnom kesom o kojoj svjedoči Senad Avdić uspio da stvori multimilionsko carstvo: bivšoj je supruzi dan nakon razvoda prodao Avaz za 200 miliona KM?!

Fahrudin Radoncic, imovina

Ima sve, nema ništa

No dosta o obrazovanju i dostignućima. Vrijeme je da pređemo na imovinsko stanje medijskog magnata i taze ministra. U potpisanoj izjavi koju je dostavio kao kandidat Radončić je naveo da mu je posljednja plaća iznosila 1404.00 KM (neto) te da je vlasnik nepokretne imovine u koju ulazi kuća od cirka 300 metara kvadratnih u Sarajevu te seosko imanje u Nebočaju s kućom od 350 metara kvadratnih. Na upit da li on ili neki član porodice (članovima se smatraju bračni ili vanbračni drug, dijete, otac, majka, sestra, brat, roditelji i dijete bračnog druga, usvojitelj, usvojenik) posjeduju ili rukovode nekom privatnom firmom, ministar je odgovorio sa rezolutnim ne.

Također je napisao kako ne posjeduje niti jedno vozilo! Kako je preko noći osiromašio? Skoro pa do jučer (do početka jula 2012.) bio je vlasnik kompanije Avaz koju je velikodušno prodao supruzi od koje se rastao dan prije, a mjesec nakon što će ga Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a BiH predstaviti kao kandidata za ministra sigurnosti? Bilo je to onog famoznog prvog juna, istoga dana kada je američki predsjednik Barack Obama Nasera Keljmendija stavio na crnu listu. O Keljmendiju je sam Radončić i tada govorio kao o eventualnom sitnom kriminalcu, dok je pak Keljmendi o Radončiću svjedočio kao o poznaniku, prijatelju i suradniku (Dani su prije dvije sedmice objavili i ugovor o razmjeni nekretnina između Avaza i Keljmendija, iz vremena kada je Radončić bio vlasnik Avaza).

Što se tiče supruge, Azre Radončić, od koje se rastao početkom jula, ministar se s njom ruku pod ruku pojavio na glasanju tokom lokalnih izbora. U međuvremenu se sa svoje televizije ljutio na novinare koji su ga opanjkali za razvod! No, i dalje ostaje upitno ko je vlasnik terenca kojim se Radončić voza proteklih godina, doduše koristeći usluge vozača, kao i aviona koji je velikodušno iznajmljivao Zlatku Lagumdžiji. Ne zaboravimo ni na jahtu koja je nelegalno uplovila u bh. more u Neumu po noći, a koja je isto tako misteriozno otplovila ka Crnoj Gori nekoliko dana kasnije. Hotel s pet zvjezdica, istina prazan, nulti toranj na Balkanu, novi stambeno-poslovni objekat u Tuzli i sve što je “do jučer” bilo u vlasništvu ministra sigurnosti niko ne kaže čije je sada, no zato nas zasipaju Radončićeve ambicije: da napravi četiri trake pored svog tornja u Sarajevu i dovede ponovo Olimpijadu, buduće 2022. godine?!

Ima li javnost pravo znati ko su vlasnici Radončićeve imovine? A još i više, kako ju je stekao? Kako čovjek koji mjesečno zarađuje 1.400 KM može sebi obezbijediti lično osiguranje koje ga prati u stopu pa i na sjednice u Zgradu zajedničkih institucija, iako je to kršenje propisa!? I uostalom, za koga će ministar sigurnosti raditi: za odbjeglog Keljmendija ili će Keljmendi raditi za ministra sigurnosti iz dijaspore?

Crkavica medijskog magnata

Uvidom u platnu listu koju je na provjeru dostavio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić vidljivo je da je bio malo plaćen za sve poslove koje je obavljao kao vlasnik “Avaza”. Vlasnik, graditelj i neimar primio je zadnju plaću u iznosu od 1.404,00 KM neto. Daljnjim uvidom vidljivo je da je 2003. mjesečno zarađivao 1.846 KM, 2004. godine 1.731 KM, 2005 mjesečna primanja su iznosila 978 KM, da bi se 2006. popela na 1141 KM, a 2007. opet pala na 1058 KM. Zaustavit ćemo se na 2008. kada je mjesečno primao svega 1.114 KM. Za 2009. Radončić nije ni dostavio platnu listu. Hoće li poreske inspekcije ustanoviti kako je u istom periodu postao vlasnik zemlje i šuma koje je nemilice prijavio u svom kartonu?

/defter.bosnjaci.agency/

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close