Idiot iz Laktaša: “BiH počinje tamo gdje prestaje logika…”

Kako SRNA piše, laktaški mesar i politički IDIOT je odvalio nekoliko, njemu primjerenih nebuloza u povodu “velikosrpskog” obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu.

– “Njegova ocjena da BiH počinje tamo gdje prestaje logika je nešto sa čime mogu svi sad da se saglase”, ocijenio je Dodik i dodao da to pokazuje i činjenica da u BiH obilježavanje 100 godina od početka Velikog rata nije bilo moguće organizovati u okviru zajedničke manifestacije koju su neki predlagali u Sarajevu.

Cijela vijest SRNE:

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da sutrašnje obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu, koje zajednički organizuju državni organi Srbije i Srpske, predstavlja snažnu branu revizionističkim pokušajima da …

… se odgovornost za izbijanje Velikog rata prebaci na Srbe i Srbiju, koja je iz tog rata, iako mnogo postradala, izašla kao pobjednik.

“Bez obzira što pobjednici najčešće pišu istoriju, jasno je da već od samog kraja Prvog svjetskog rata nije prestajalo sa spekulacijama da su Srbija i srpski narod krivi za izbijanje rata, iako postoje veoma relevantni podaci da je rat pripremala Austrougarska i da se samo tražio povod”, napomenuo je Dodik u intervjuu Srni.

Predsjednik Srpske ocjenjuje da pokušaj prebacivanja odgovornosti za početak Velikog rata u suštini predstavlja umanjivanje značaja žrtava srpskog naroda i onoga što je Srbija kroz ljudska i materijalna stradanja dala u to vrijeme kao svoj doprinos pobjedničkoj alijansi.

“Bez obzira što su Srbi skloni da imaju svoje uvjerenje i da ih se druge tvrdnje i ne tiču, veoma je važno da se okupimo u Andrićgradu i kažemo istinu, i da istina može da bude prikazana i vidljiva i širom svijeta, čemu će doprinijeti i pečat idejnog tvorca grada od kamena Emira Kusturice samoj manifestaciji”, napominje Dodik.

On je naglasio da bez Kusturičinog ličnog angažovanja iz Andrićgrada ne bi mogla da “velikom svijetu” na razumljiv način bude predočena istina – da se Srbija u Prvom svjetskom ratu borila za slobodu, ali i svoj narod u BiH.

“Takođe, u tom pogledu jako je bitno formiranje Andrićevog instituta, koji je već uradio nekoliko važnih projekata kada je riječ o afirmaciji istine koja je veoma potrebna, budući da je neistina sa druge strane veoma agresivna”, istakao je Dodik.

On je rekao da je još prije tri godine bilo poznato da će i u BiH doći do agresivnih revizionističkih pokušaja da se prebaci odgovornost za Prvi svjetski rat sa Austrougarske na Srbiju i Srbe, zbog čega je, između ostalog, i došlo do odluke da se izgradi grad posvećen srpskom nobelovcu Ivi Andriću, koji je kroz svoja djela najbolje uspio da objasni BiH i apsurde njene organizacije, života i svakodnevnice, kao i njenog mentaliteta.

“Njegova ocjena da BiH počinje tamo gdje prestaje logika je nešto sa čime mogu svi sad da se saglase”, ocijenio je Dodik i dodao da to pokazuje i činjenica da u BiH obilježavanje 100 godina od početka Velikog rata nije bilo moguće organizovati u okviru zajedničke manifestacije koju su neki predlagali u Sarajevu.

Kao jedan od osnovnih razloga zbog čega nije bila moguća zajednička manifestacija u BiH povodom Velikog rata, predsjednik Srpske navodi to što se političko Sarajevo već distanciralo od slobodarskog čina Gavrila Principa i njegovih saboraca iz “Mlade Bosne”.

“Za nas Srbe to je bio slobodarski čin nakon kojeg se pokrenuo proces oslobađanja od tuđina, koji je eksploatisao to područje. Drugi u BiH, prije svega muslimani, iz jedne patološke mržnje prema Srbima naprasno su počeli da hvale Austrougarsku kao dobar primjer i pokušavaju čak da opravdaju prisustvo Austrougarske, bez obzira što je to značilo ukidanje njima drage Otomanske imperije”, napominje Dodik.

On ističe da je i danas jasno vidljivo da kroz istoriju narodi na ovim prostorima nisu bili na istoj strani, podsjetivši da se u samom Sarajevu devalvira i dovodi do apsurda sam čin okupljanja članova “Mlade Bosne” – Srba, Hrvata i muslimana oko jugoslovenske ideje toga vremena, koja je bila veoma primamljiva za mnoge.

“To se radi i tako što se u značajnom dijelu stručne i političke javnosti, ali i među građanima u Sarajevu osuđuje Gavrilo Princip kao terorista, uklanja se njemu posvećena ploča, betoniraju se njegove stope, iako se u svojoj zemlji borio protiv okupacije, a za jugoslovensku ideju toga vremena”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske u intervjuu Srni dodaje da se i na taj način pokazuje da BiH ne može da egzistira, iako je i danas, kao u vrijeme Austrougarske, pod upravom dijela međunarodne zajednice.

“BiH nije organizovana, niti se može organizovati onako kako su htjeli i ondašnji njeni upravljači, poput Benjamina Kalaja, koji je pokušao da na ovim prostorima stvori jednu naciju, jedno pismo i jedan jezik. Te pokušaje, na javan ili skriven način, mogli smo da vidimo i od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas kada se pokušava perfidno uvesti bosanski jezik, koji ne postoji i u stvari je bošnjački”, napominje Dodik.

Ističući da su to sve apsurdi koje BiH “vuče” još iz vremena Austrougarske, Dodik je zapitao da li se može izgraditi “zajednička država” ako u njoj nema saglasnosti oko važnih istorijskih, ali i savremenih događaja, poput obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata.

“Zbog svega ovoga, nije bilo moguće napraviti bilo kakvu zajedničku manifestaciju sa onima koji su htjeli da prikažu prisustvo navodnih srpskih zločina u kontinuitetu na ovim prostorima gotovo kroz 100 godina unazad. Zato me raduje i odluka rukovodstva Srbije da svojim prisustvom ne pridaje bilo kakav značaj organizaciji tog događaja u Sarajevu”, rekao je Dodik i istakao važnost što srpske države Srpska i Srbija kroz prisustvo svojih političkih i predstavnika kulture u Andrićgradu manifestuju jedinstvo.

On je dodao da mu je, s druge strane, žao što će manifestaciji u Sarajevu prisustvovati neki zvaničnici iz regiona.

“Naravno, njihova je slobodna volja i pravo na koji način i gdje će biti prisutni, ali želim samo da ih uputim i da im kažem da to nije manifestacija BiH i da je to što se dešava u Sarajevu isključivo u organizaciji Bošnjaka”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da nijedna institucija u BiH i na nivou BiH nije donijela odluku da se održi zajednički skup u Sarajevu i da to što će se tamo desiti doprinosi ionako velikoj konfuziji u BiH.

“To je događaj sarajevske čaršije i bošnjačkog političkog kruga i ne postoji ‘bosanskohercegovačka’ manifestacija povodom Velikog rata”, zaključio je predsjednik Srpske u intervjuu Srni.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close