Idemo jako: Po pobjedu i plasman među 16 najboljih ekipa svijeta

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u 17 sati igra najvažniju utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Protivnik je selekcija Tunisa. Zmajevi bi pobjedom otključali vrata plasmana dalje što bi za ovu generaciju rukometaša bio ogroman uspjeh.

Da, pobjeda znači prolaz! Prvi put su naši na velikom takmičenju i odmah su tu, centimetar od najboljih. Pokazali su to noseći se briljantno s Makedonijom, istom onom kojoj neki predviđaju borbu za medalje. Imali smo ih, falilo je malo. Isto kao i protiv Austrije. Red je, konačno, da dobijemo velikog protivnika.

Hasanefendić pa svi ostali

A Tunis jeste takav. Uvijek u završnicama, tradicionalno najbolji afrički tim uz Egipat naravno, iskusan i kvalitetan. Na klupi naš čovjek – Sead Hasanefendić rukometni je mag, svjetski ugledno trenersko ime bez podrške u zemlji reprezentacije koju vodi.

Kažu da atmosfera oko njegovog tima nikad nije bila lošija. Potvrdio je to i ovaj turnir. Novinari su bh. stručnjaka nakon blijedih partija njegovog tima, gađali otrovnim strelicama, Tunis je gubio, a neko je morao biti kriv. Teško je i u Savezu, ni tamo Hasanefendić nema pravog sagovornika. Sve se to po pravilu, mora odraziti na tim i igre. Tako je bilo dosad, neka tako bude i večeras.

Ključ u krilima

Igra krilnih igrača dosad je bila najveći problem bh. tima. Alen Ovčina i Faruk Vražalić uglavnom su indisponirani. Kontranapade ne znamo igrati, ali zato imamo druge kvalitete.

Snažni smo na crti, Senjamin Burić i Muhamed Toromanović naprijed se mogu potući sa svakim pivotom na Planeti, nazad je Vladimir Vranješ poput kakve stijene. Ni bekovi nisu loši, golmane da ne spominjemo. Samo dakle krila, ključ pobjede je u igri krilnih igrača. Ne očekuje se od njih da zabiju po deset komada i riješe utakmicu već da samo igraju ”normalno”, da pariraju ostatku tima.

Potući ćemo se s Tunisom pa nek’ bude šta biti mora. Niko nema pravo ovom timu zamjeriti bilo šta, bez kvazizvijezda i kvaziveličina, bez lažnih promocija i patetičnih ispraćaja, bez trunke pažnje nikome jasnih medija ovdje, bez PR-ova i laži. Sve što su napravili prvo je njihovo pa tek onda naše. Već su napravili sasvim dovoljno, i više od toga.

Radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close