I raj na zemlji treba znati pretvoriti u turističku destinaciju

Prihod od turizma u BiH u 2011. godini iznosio je 533 miliona KM ili dva posto bruto društvenog proizvoda, a broj zaposlenih koji direktno rade u turizmu iznosio je 22.000 ili 1,8 posto od ukupnog broja zaposlenih.

 Primjer Albanije

U zemljama Evropske unije stanje je drugačije jer se u sektoru turizma ubire 4,5 posto deviznih prihoda i ostvaruje 5,5 posto bruto društvenog proizvoda, a zapošljava se šest posto radne snage. Naša zemlja kaska i za zemljama Balkana kada su u pitanju rezultati u oblasti turizma.

– Pokazatelji kažu da je u prošloj godini 750 hiljada turista posjetilo BiH, što je pretposljednje mjesto u jugoistočnoj Evropi. Iza BiH je samo Makedonija. Slično je i s ostalim zemljama regiona, Srbijom koja je ostvarila svega dva miliona turista. Dobar i pozitivan primjer je Albanija koja u toku prošle godine ostvarila 4,1 milion turističkih noćenja – kaže prof. dr. Slobodan Nešković, direktor Centra za strateška istraživanja iz Beograda.

Imajući u vidu značaj i ulogu turizma u svijetu i kod nas, Internacionalni univerzitet u Travniku odlučio je napraviti Prvu međunarodnu konferenciju iz ove oblasti da bi se mogle poduzeti određene mjere za unapređenje turizma u našoj zemlji.

– BiH ima sjajne uvjete za razvoj turizma, prije svega planinskog i banjskog pa i morskog. Ovaj dio banjskog, te wellnes i spa turizma nije u najboljoj mjeri iskorišten – ističe prof. Nešković.

Prof. dr. Ivo Andrijanić, s Visoke poslovne škole „Libertas” u Zagrebu, smatra da je ponuda u oblasti turizma u BiH itekako siromašna, ako se uzmu u obzir svi potencijali koje posjedujemo.

 Dobar marketing

– Imate jednu od najljepših destinacija na svijetu, samo je treba znati iskoristiti. Neophodno je napraviti dobar marketing. BiH je i do sada bila poznata u svijetu, ali ne po svemu dobrome, sada su se stekli uvjeti da se ovaj raj na zemlji pretvori u dobru turističku destinaciju za ljude iz cijeloga svijeta – poručuje prof. dr. Andrijanić.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close