«I MOJA BIJELA TRAKA» BIT ĆE POSTAVLJENA DO PONEDJELJKA

U ranim večernjim satima u petak 31. maja, 2013. u galeriji Collegium Artisticum postavkom posljednjih bijelih traka i ukupno 3170 imena civilnih žrtava Općine Prijedor, okončan je višesatni performans prijedorčanke Elme Selman “I moja bijela traka”. Budući da aktuelna postavka predstavlja jedinstveno mjesto sa istaknutim imenima svih žrtava, kakvo, nažalost još uvijek ne postoji u Prijedoru, ova svojevrsna memorijalna soba bit će otvorena za javnost i u subotu (10-16) i ponedjeljak (10-18). Tokom dana građani i građanke su umjetnici pomagali i postavljajući bijele trake uz imena žrtava dali svoj doprinos performansu kojim je Internacionalni teatarski festival MESS podržao globalnu kampanju Dan bijelih traka.

«Danas nisam nosila bijelu traku, jer sam Prijedorčanka i ovo je moja bijela traka, koju i kad ne nosim – ona je tu»,  objasnila je po okončanom performansu Elma Selman napominjući kako je među imenima žrtava i njen dajdža  Sadiković Ahmed koji je nađen tek trinaest godina poslije ubistva. Inače, većina njene familije je prošla logore oko Prijedora i više skoro niko od familije ne živi u ovom gradu. «Prijedor koji je predstavljen ovim performansom je Prijedor koji sam voljela, to je Prijedor u kojem sam rođena, to je dio mene», zaključila je Selman.

Među građanima i građankama koji su posjetili performans bila je i Rahima Sarajkić, inače iz Cazina, koja je među imenima žrtava našla svoga dedu,  Sušić Huseina, te maminog amidžu  Sušić Rasima i njegovog sina  Sušić Rizu. Kako je ispričala, njihovo strijeljanje preživio je jedino mamin brat,  Sušić Sead. «Vratile su mi se slike djetinjstva, i te noći kad su mami javili da su joj strijeljani otac, amidža i rođak», ispričala je Rahima kojoj je tada bilo šest godina. Danas je mišljenja da njena generacija malo govori o genocidu i u Prijedoru, Foči, Višegradu, osim onih koji su direktno pogođeni izgubivši svoje najmilije. «Zato mislim da je Elma (Selman) jako hrabra jer je uradila veliku i važnu stvar i za sve žrtve, ali i njihove porodice, jer ne smijemo zaboraviti!», poručila je Rahima.

Kao poseban sadržaj kulturološkog programa Modul Memorije, Festival MESS će ovaj  datum, kao i 11. juli narednih godina obilježavati sjećanjem kroz umjetničke izraze, a pozivamo građane i građanke da posjete u subotu i u ponedjeljak galeriju Collegium Artisticum i simbolično odaju počast prijedorskim žrtvama.

Festival MESS se posebno zahvaljuje slijedećim kompanijama i institucijama koji su podržali realizaciju ovog performansa: Collegium Artisticum, KJKP PARK, Amos Graf, Sarajevski ratni teatar – SARTR, BBI Centar, Udruženje prijedorčanki «Izvor».

www.magazinplus.eu – MESS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close